Jupiter: Het einde van de economische cyclus nadert

In de loop van 2018 heeft Ariel Bezalel, fondsbeheerder van het Jupiter Dynamic Bond Fund zich voorbereid op het einde van de economische cyclus, omdat hij meent dat de dubbele strategie van de Fed van montaire verkrapping en het verhogen van de rente de ultieme katalysator is voor een vertraging van de Amerikaanse economie en de wereldeconomie.

Afname liquiditeit raakt opkomende markten en uiteindelijk ontwikkelde economieën

In 2018 was er sprake van verschillende perioden van volatiliteit, van de selloff van de opkomende markten tot de recente correctie van de aandelenmarkten in oktober. Bezalel meent dat terugkeer van de volatiliteit in de eerste plaats te wijten is aan de inkrimping van de balans van de Fed en de verhoging van de rente. De ECB zal naar verwachting binnenkort ook haar QE-programma beëindigen, waardoor de verkrapping van de liquiditeit waarschijnlijk nog groter zal worden. Nu de dollar stijgt naarmate de Fed de rente heeft verhoogd, is het voor Bezalel geen verrassing dat het wegvallen van de wereldwijde liquiditeit in eerste instantie in de opkomende markten werd gevoeld, aangezien de opkomende markten veel schuld in dollars hebben opgebouwd. Maar Bezalel meent dat de vertraging in de opkomende markten zich onvermijdelijk ook zal uitbreiden naar de ontwikkelde economieën.

PMI daalt

Ter illustratie, de wereldwijde inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie (een belangrijke economische groei-indicator) is dit jaar al enkele maanden aan het dalen door een vertraging van de Chinese economie. China is een belangrijke motor voor de wereldwijde groei van het bbp en de opkomende markten zijn sterk afhankelijk van de Chinese groei. Deze dynamische effecten zijn uiteindelijk van invloed op de ontwikkelde markten, aangezien de opkomende markten goed zijn voor ongeveer 60% van het wereldwijde bbp en 80% van de wereldwijde bbp-groei. Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat de economische data in Europa beginnen te verslechteren.

US Treasuries blijven interessant

Deze vertraging van de wereldwijde groei, samen met de recordbedragen aan consumenten- en bedrijfsschulden in de VS en de afvlakking van de rentecurve, is de reden waarom Bezalel vasthoudt aan Amerikaanse staatsobligaties met een high conviction benadering. Hij meent dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de Fed uit de cyclus van renteverhogingen stapt, aangezien de problemen elders onvermijdelijk de VS bereiken.

P> Bezalel kijkt naar aantrekkelijke rendementskansen voor zijn fonds. De laatste tijd is hij opportunistisch geweest in delen van opkomende markten en kijkt hij naar defensieve bedrijven met een hoog rendement (zoals de Amerikaanse gezondheidszorg), maar op dit punt van de economische cyclus blijven hij zich bewust van de noodzaak om het opwaartse potentieel in evenwicht te brengen met de toenemende neerwaartse risico’s.