Amundi: Overwogen in aandelen opkomende markten

Vermogensbeheerder Amundi heeft het oordeel voor aandelen uit opkomende markten opwaarts bijgesteld naar ‘overwogen’. Een pauze in de verkrapping van monetaire beleid van de Fed kan goed uitpakken voor deze beleggingscategorie.

In 2018 leden de opkomende landen juist onder de stijging van de Amerikaanse rente en de daarmee gepaard gaande stijging van de dollar. Amundi verwacht nog steeds twee renteverhogingen door de Fed in de eerste helft van 2019, “maar we denken dat de minste teleurstelling zal leiden tot een monetaire pauze”.

De Amundi-specialisten verwachten een ‘behoorlijke’ verbetering van zowel de winsten als de waarderingen in de opkomende markten. Daarbij geven ze de voorkeur aan China (vooral technologie en energie): “De meeste zorgen over de handelsspanningen lijken al ingeprijsd en de Chinese stimulansen kunnen genoeg zijn om een verdere groeivertraging te voorkomen.” In het basisscenario gaat Amundi dan ook uit van een zachte landing van de Chinese economie.

Ook Rusland wordt als aantrekkelijk gezien – aandelen zijn er ‘historisch goedkoop’ – maar het is wel van belang om de impact van de sancties goed in de gaten te houden. Amundi mijdt vooralsnog landen met een hoog politiek risico als Turkije en Argentinië en pleit voor ‘kleine stapjes’ bij het vergroten van de blootstelling aan opkomende landen, die in vorig jaar in een ‘bear’-markt terechtkwamen.