Jupiter: Aantrekkelijke beleggingskansen in Britse aandelen in Brexit-times

raag een aantal internationale investeerders naar beleggingen in de Britse markt en een meerderheid zal waarschijnlijk vertellen dat er momenteel maar beter niet in Verenigd Koninkrijk belegd kan worden. James Clunie, hoofdstrateeg Absolute Return bij Jupiter AM, is het daar niet mee eens. Brexit zorgt ongetwijfeld voor verwarring en onzekerheid, maar er zijn nog steeds kansen, zowel long als short, in een markt die overschaduwd wordt door politiek rumoer. Maar het wegen van risico’s en onzekerheid is de dagelijkse vaardigheid van een professionele belegger.

Het is chaos in het Verenigd Koninkrijk. De onzekerheid over Brexit blijft groeien en marktpartijen hebben nog geen duidelijkheid over welke vorm de Brexit zal aannemen. Beleggers trekken de conclusie dat er zo niet te beleggen valt op de Britse markt. De Britse aandelenwaarderingen zijn ten opzichte van Europa gedaald tot een dieptepunt.

is business as usual voor beleggers

Een dergelijke impulsieve reactie op de extreme Brexit-onzekerheid is begrijpelijk, maar beleggen is berekende risico's nemen in onzekere omstandigheden. Als de onzekerheid zo hoog is dat het angstaanjagend wordt, is dat eigenlijk dagelijkse kost voor beleggingsanalisten en managers - zij zijn het gewend om berekende risico's te nemen als men niet zeker weet wat er vervolgens zal gebeuren. Daarom hanteert Clunie een contraire houding met betrekking tot beleggen in Britse aandelen.

Ten eerste analyseert Clunie elk bedrijf waarin hij geïnteresseerd is en negeert daarbij geopolitiek. Daarna komen de scenario’s wat er mis zou kunnen gaan, ook politiek gezien, en welke impact dit zou kunnen hebben. Vervolgens worden aantrekkelijke aandelen nader bekeken. Als er in de meeste scenario's op de lange termijn (3-5 jaar) geld valt te verdienen, dan kan een kooporder worden afgegeven. En omgekeerd met short-posities. Voorzichtig bijkopen op ‘slechte dagen’ Er zijn genoeg ‘slechte dagen’ op de Britse markt wanneer Clunie voorzichtig zijn posities kan uitbreiden tegen goede prijzen. Een voorbeeld van deze aanpak is Serco, een bedrijf dat erg goedkoop lijkt. De balans is in orde en het bedrijf heeft onlangs veel contracten binnengehaald, waaronder een paar weken geleden hun grootste ooit. Een ander voorbeeld is Forterra, de Britse steenproducent. Het bedrijf heeft zeer positieve fundamentals en een aantrekkelijke waardering. Wat er ook politiek gebeurt, er zullen waarschijnlijk nog steeds huizen gebouwd worden, ook in Groot-Brittanië.

Short-selling

Daarnaast doet Clunie aan short-selling tijdens scherpe rally's. Hij denkt dat het Verenigd Koninkrijk in een bearmarkt zit, met hoge activaprijzen en een afnemende liquiditeit. Onder deze omstandigheden zijn scherpe ‘up-days', die zich in de afgelopen paar maanden voordeden, niet ongewoon. Deze 'up-days' kunnen kansen bieden voor short-selling.

Conclusie

Britse aandelen kunnen fondsmanagers volop kansen bieden als zij dezelfde tools en criteria toepassen die ze altijd hebben gebruikt om bedrijven te analyseren - een rigoureus screeningsproces en degelijke bottom-up analyse. De Brexit zou niet de eerste test moeten zijn van de geschiktheid van een bedrijf als potentiële belegging, eerder pas een secundaire overweging wanneer de algehele gezondheid en vooruitzichten van een bedrijf zijn geanalyseerd.