Schroders: Aantrekkelijke beleggingskansen in Amerikaanse small buyouts

Er liggen volgens Schroder Adveq aantrekkelijke kansen in de acquisitie van kleine Amerikaanse bedrijven. Het is een marktsegment met een potentieel van zo’n 300.000 kleine familiebedrijven, schrijft Ethan Vogelhut, head of buyout investments- Americas bij Schroders. Er is echter wel een aantal te nemen hindernissen waardoor beleggers dit segment over het hoofd zien, maar deze belemmeringen zijn niet onoverkomelijk.

De Amerikaanse economie kent een van de meest efficiënte markten ter wereld voor private equity, waardoor deze beleggingscategorie jaren achtereen goede rendementen behaalt. Maar nog altijd zijn er inefficiënties in deze markt te vinden, met name in het kleine bedrijven-segment van de private equity markt. Deze inefficiënties zijn structureel van aard en bestaan voornamelijk door het grote aantal, de geografische spreiding en de eigendomsstructuur van het kleine Amerikaanse bedrijven Voor buyout firma’s die gespecialiseerd en zeer bedreven zijn in het acquireren van bedrijven liggen mogelijkheden in dit specifieke segment. Voor dit marktsegment is belangstelling van strategische opkopers met veel cash en grotere private equity fondsen die bereid zijn om hoge multiples te betalen voor groeiende en succesvolle kleine bedrijven.

Belemmeringen voor toegang tot kleinere bedrijven

Ondanks de wens om als belegger toegang te krijgen tot kleine acquisities in de VS, worden veel beleggers geconfronteerd met beperkingen die hen beletten dit te doen, zoals:

  • de gemiddelde omvang van wat institutionele beleggers willen investeren is te groot;
  • de vereiste zorgvuldigheid en moeite die nodig zijn voor het vinden, selecteren en kopen van van meerdere kleine fondsen, is hoog;

    Maar het is volgens Vogelhut een misvatting dat dit segment van de markt daarom buiten bereik is voor beleggers. Zijn advies is om de juiste partner te vinden die toegang tot deze aantrekkelijke markt verschaft. Een dergelijke partner beschikt over een repliceerbaar draaiboek voor de dekking van het omvangrijke landschap van kleine Amerikaanse bedrijven die in aanmerking komen voor een buyout en biedt toegang tot de beste fondsen en transacties. Een goede marktdekking vereist een rigoureuze organisatie, actief netwerken en het gebruik van technologie en databases om effectief te zijn; een toegewijde partner zal deze capaciteiten al in huis hebben.

    Profiteer van inefficiënt naar efficiënt

    Acquisities van kleine Amerikaanse bedrijven bieden beleggers blootstelling aan een zeer inefficiënte markt, waar zij - na transformatie van het geacquireerde bedrijf - kunnen profiteren van verkoop in de meest efficiënte exitmarkt ter wereld. Vogelhut is van mening dat beleggers van deze mogelijkheid moeten profiteren in samenwerking met een betrouwbare en ervaren partner met focus op dit aantrekkelijke beleggingssegment.