Invesco: Nederlandse belegger is een echte doe-het-zelver

Onder Nederlandse beleggers heerst, veel meer dan elders in Europa, een doe-het-zelf-mentaliteit. Van de particuliere beleggers zegt 54% beslissingen zelf te nemen, een percentage dat hoger ligt dan in elk ander onderzocht Europees land. Als Nederlandse beleggers een adviseur in de arm nemen, zijn zij ook niet snel tevreden: slechts zeven procent van de beleggers is tevreden over het advies dat ze krijgen, tegenover 20% in Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van Invesco. Deze vermogensbeheerder onderzocht eigenschappen van particuliere beleggers in acht Europese landen, waaronder Nederland. Aan het onderzoek deden bijna 5000 beleggers mee, van wie 354 in Nederland.

Invesco concludeert eveneens dat Nederlandse beleggers een relatief lange horizon hebben als het op beleggen aankomt. Die ligt met 10,2 jaar een stuk verder dan het Europees gemiddelde (6,9 jaar). In geen enkel ander onderzocht land hebben particulieren een dergelijke langetermijnvisie.

Een minderheid (28%) van de Nederlandse beleggers heeft een persoonlijk financieel plan, het Europees gemiddelde ligt op 35%. Daarnaast staan maar weinig Nederlandse beleggers open voor innovaties op financieel vlak. Tweederde van de particuliere beleggers in Nederland doet dit voornamelijk om te sparen voor de toekomst, zoals voor een pensioen, en niet voor specifieke uitgaven zoals verbetering van het eigen huis of de aanschaf van een auto. Invesco noemt dit een ‘frappant’ verschil met de rest van Europa.

De Nederlandse belegger kiest vooral voor Nederlandse aandelen. Daarna volgens Nederlandse vastrentende waarden en vastgoed. Bijgevoegd de bevindingen over de Nederlandse particuliere beleggingsmarkt (What Dutch investors really want). Via deze link kunt u het volledige onderzoek van Invesco lezen, met meer kenmerken van particuliere beleggers in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.