AXA IM: Duitse rente kan nog lager

Ondanks het nu al lage rendement op Duitse staatsobligaties (11 basispunten) kunnen de ‘bunds’ nog verder in koers stijgen. Dat stelt Chris Iggo, hoofd vastrentende waarden Europa en Azië bij vermogensbeheerder AXA IM. Hij verwijst naar 2016, toen de Duitse tienjaarsrente naar minus 20 basispunten daalde.

De hoogte van de yield is geen ‘magisch getal’, aldus Iggo, het gaat om de bescherming die deze staatsobligaties kunnen bieden. ‘Ze zijn veilig wanneer de risico’s van beleggen in bedrijfsobligaties en aandelen toenemen. In die omstandigheden geven beleggers niet om rendement, het gaat hen om kapitaalbescherming.’

Volgens Iggo reflecteert de lage Duitse rente de cyclische en structurele problemen van de Duitse auto-industrie, alsmede het risico van een harde Brexit. Daar komt bij dat Duits schuldpapier schaars is omdat de overheid een begrotingsoverschot van 1% heeft, daar waar alle andere G7-landen tekorten laten zien.

Iggo: ‘Zowel vanuit een technisch als een macroperspectief kan de Duitse rente nog lager.’ Een verminderde risicobereidheid onder beleggers zou als impuls kunnen fungeren.

Bij de huidige lage rentes zijn obligatiekoersen veel gevoeliger voor renteschommelingen, benadrukt Iggo. Duitse overheidsobligaties die in 2039 worden afgelost hebben een rendement van 30 basispunten. Als dat naar nul daalt, betekent dat een koersstijging van bijna 5 procentpunt, rekent hij voor. ‘Zie hier de kracht van obligaties als hedge.’