AXA IM kiest voor onderwogen positie in Amerikaanse aandelen

Vermogensbeheerder AXA IM neemt minder risico en kiest voor een onderwogen positie in Amerikaanse aandelen. Eerder dit jaar was AXA IM nog overwogen in deze beleggingscategorie.

Dat schrijft Varun Ghotgalkar, aandelenstrateeg bij AXA IM. Hij constateert dat aandelenmarkten ‘een prima start van het jaar’ beleefden, waarbij Amerikaanse aandelen het met een stijging van 10% iets beter deden dan andere markten. “We verlagen nu het risico en kiezen voor een neutrale positie in wereldwijde aandelen, stellen de VS na een sterke start van het jaar bij naar onderwogen en handhaven hetzelfde oordeel over Europese aandelen”, aldus de AXA-strateeg.

Volgens Ghotgalkar komt de hoge risicobereidheid onder beleggers niet overeen met de huidige, wereldwijde groeivertraging en matte winstverwachtingen, met name in de eurozone. Deze groeivertraging en het feit dat winstmarges zich op een cyclische piek bevinden, leidden tot de beslissing om de blootstelling aan aandelen te verlagen.

De AXA-strateeg constateert bovendien dat meer dan 80% van de bedrijven opgenomen in de STOXX Europe 600 1,2% lagere resultaten boekten. “De financiële sector in de regio blijft teleurstellen met een winstdaling van 20%, zo’n 8,5% lager dan de markt eerder verwachtte. Naast de tegenvallende groei, drukte de negatieve rente op de netto rentebaten van banken.”

Door een combinatie van factoren is AXA IM wel positief over aandelen uit opkomende markten. Niet alleen de ‘dovish’ houding van de Fed, een mogelijk piekende Amerikaanse dollar en aantrekkelijk gewaardeerde aandelen, maar ook het verschil in economische groei tussen opkomende en ontwikkelde landen leidt tot betere prestaties van aandelen in de eerstgenoemde categorie.