SPDR: positief sentiment voor EMD in harde valuta houdt aan

Philippe Roset, Hoofd SPDR Nederland bij State Street: “Wereldwijd hebben ETF’s die opkomende markten obligaties in harde valuta volgen dit jaar al meer dan $6 miljard aan inflows gezien. Het macro-economische plaatje is gunstig en de verwachtingen over een handelsakkoord tussen de VS en China zijn positief.”

SPDR verwacht dat meerdere trends een positieve context voor deze asset class creëren:

  • Een voorzichtige Federal Reserve: recente guidance bevestigt de intentie van de Fed om voorzichtig om te gaan met het verkrappingsbeleid. Het Amerikaanse banenrapport van februari kwam veel lager binnen dan verwacht en ook inflatie is gematigd.
  • Een opleving in de Chinese economie: China heeft meerdere stappen genomen om de economie een boost te geven, zoals een verlaging van de BTW van 3%. De staat van de Chinese economie is cruciaal voor wereldwijde groei en algemene risicobereidheid onder beleggers.
  • Een handelsovereenkomst tussen de VS en China: de details van een mogelijke overeenkomst zijn bepalend voor het sentiment omtrent opkomende markten. Er zijn positieve signalen die op een overeenkomst wijzen, bijvoorbeeld dat President Trump druk uitoefent op zijn onderhandelingsteam om een akkoord te bereiken.