Vermogensbeheerder Mirova lanceert beleggingsfonds voor gendergelijkheid

Mirova, een dochteronderneming van Natixis Investment Managers, lanceert vandaag een nieuw thematisch aandelenfonds. Het Mirova Women Leaders Equity Fund belegt in bedrijven die zich inzetten voor meer gendergelijkheid en voor meer vrouwen in de bedrijfstop.

Het Mirova Women Leaders Equity Fund belegt wereldwijd in een universum van hoogrenderende bedrijven die zich inzetten voor het vergroten van de genderdiversiteit. Voor de selectie van bedrijven gebruikt Mirova eigen kwalitatieve en kwantitatieve indicatoren die de effectiviteit van elk bedrijf bepalen.

Deze strategie ondersteunt Mirova’s duurzaamheidsdoelstellingen. Net als bij alle andere strategieën, streeft Mirova ernaar om ook voor het Women Leaders Equity Fund het SRI-label te verkrijgen. Het portfolio volgt daarnaast het ‘2°C’-traject, zoals overeengekomen in het Klimaatakkoord van Parijs. "Wij geloven dat zowel institutionele als individuele beleggers op zoek zijn naar duidelijke beleggingscategorieën met een bewezen impact. Strategieën gericht op diversiteit en gendergelijkheid passen perfect in deze categorie. Deze kwesties zijn een sociale en economische prioriteit", zegt Philippe Zaouati, CEO van Mirova.

Mirova is daarnaast een uniek partnerschap met UN Women aangegaan. Een deel van het managementfee van het Women Leaders Equity Fund doneert Mirova aan VN Women's National Committee in Frankrijk om de emancipatie van vrouwen te bevorderen. De samenwerking draagt direct bij aan SDG 5, zoals door de Verenigde Naties opgesteld: gendergelijkheid bereiken en alle vrouwen en meisjes mondig maken.

"Dit ambitieuze en innovatieve partnerschap met Mirova is een effectief hulpmiddel om ons gemeenschappelijke doel te bereiken: de status van vrouwen wereldwijd verbeteren", zegt Pascale Bracq, vice-president van het ONU Femmes Comité National France. "De financiële sector speelt een cruciale rol in het ondersteunen van de emancipatie van vrouwen en het creëren van gelijke kansen."

Mirova wil doorgaan met het toevoegen van sociale impact aan financiële prestaties, dat zijn oorsprong vindt in het succes van zijn eerste sociale impact investeringsfonds, Insert Emplois Dynamique. Dat richt zich op het stimuleren van het creëren van banen in Frankrijk. Het fonds wordt beheerd door Soliane Varlet. Varlet heeft 18 jaar ervaring in assetmanagement en werkt reeds 13 jaar voor de Groep.