Invesco: Tijd om risico af te bouwen

Beleggers moeten zich voorbereiden op een recessie door het risico in hun portefeuille geleidelijk af te bouwen. Dat stelt Paul Jackson, Head of Multi-Asset Research van vermogensbeheerder Invesco. Hij voorziet voor dit jaar nog geen recessie, maar de grote economieën bevinden zich wel in laatste fase van de opgaande cyclus.

Het Multi-Asset team van Invesco prefereert vier beleggingscategorieën die op zowel de korte als de middellange termijn naar verwachtingen goede rendementen opleveren: Japanse aandelen, vastgoed en staatsobligaties in opkomende landen, en cash in dollars. In dollars gemeten verwacht Invesco daarvan een jaarlijks rendement van 14% (Japanse aandelen), 11% (vastgoed opkomende landen), 4% (staatsschuld opkomende landen) of 3% (Amerikaanse cash) gedurende de komende vijf jaar. De vermogensbeheer raadt beleggers af om in grondstoffen te beleggen; de prijzen daarvan hebben de bodem nog niet bereikt.

Voor een ‘ultra-defensief’ beleggingsbeleid is het te vroeg, aldus Jackson. Winsten en investeringen in de VS vertonen nog steeds een opgaande lijn. Tegelijkertijd heeft zowel de Fed als de ECB gekozen voor een ruimer monetair beleid dan eerst werd aangegeven. Nog belangrijker zijn volgens Invesco de stimulansen van de overheid en centrale bank in China. De wereldwijde groei blijft dit jaar naar verwachting op 3%, terwijl de komende twaalf maanden geen enkele grote centrale bank op de rem zal trappen.

Invesco acht de wereldwijde aandelenmarkten ‘redelijk’ gewaardeerd, met uitzondering van de VS waar de koers/winstverhoudingen boven het historisch gemiddelde liggen. Amerikaanse aandelen zullen daarom uiteindelijk teleurstellen, zo is de verwachting. Maar ook over Europese aandelen zijn de specialisten niet enthousiast: ze zijn weliswaar goedkoper, maar hebben tot dusver niet beter gepresteerd en zijn vatbaar voor een recessie gezien de structurele zwakheden van de eurozone.

Op de middellange termijn zien Jackson en de zijnen het meeste heil in Japanse en Britse aandelen. In Japan zet de stijging van dividenduitkeringen door, en op de Britse markt is het Brexit-gevaar overdreven ingeprijsd.

Op de obligatiemarkt maakt Invesco zich zorgen over de historisch hoge bedrijfsschulden in de VS, die een toekomstige recessie kunnen versterken aangezien de opbrengsten vooral zijn gebruikt voor het terugkopen van aandelen. In opkomende landen speelt dit probleem in veel minder mate. Invesco prefereert daar obligaties in lokale valuta’s gezien de ‘juiste waardering’ van deze munten.