Robeco: Bitcoinnetwerk verbruikt maandelijks net zoveel energie als Roemenië in een jaar

Een gemiddelde bitcointransactie verbruikt net zoveel stroom als 330.000 creditcardtransacties. Maandelijks verbruikt het gehele bitcoinnetwerk, inclusief het delven (minen) van bitcoins, 51,5 terawatt aan stroom, meer dan Roemenië jaarlijks verbruikt.

Niet alleen verbruiken bitcointransacties veel stroom, ze verlopen tevens traag, zegt Jeroen van Oerle, portfoliomanager Robeco Fintech Equities bij vermogensbeheerder Robeco. Robeco belegt mede hierdoor niet actief in cryptovaluta’s, maar ziet wel mogelijkheden in de achterliggende technologie, de blockchain.

Het bitcoinnetwerk is tegenwoordig verantwoordelijk voor 0,23% van het wereldwijde energieverbruik en voor 24,4 miljoen ton aan CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van vier miljoen benzineauto’s.

Een ander probleem is dat de grotere bitcoinminingbedrijven, die de munten ‘delven’, in China zijn gevestigd. Deze Chinese bedrijven zijn doorgaans zeer afhankelijk van stroomopwekking door kolen. “Dit betekent dat de bitcoinindustrie een significante bijdrage levert aan het broeikaseffect zonder onder de soort regelgeving te vallen waaraan landen onderworpen zijn”, stelt Van Oerle.

Van Oerle ziet bovenstaande niet op korte termijn veranderen, gezien de omzetten die de bitcoinsector genereert. In 2018 boekte de bitcoinindustrie een omzet van $2,8 miljard. De bitcoinsector genereert inkomsten en creëert banen voor veel opkomende markten zoals Georgië, dat een kwart van de bitcoindelvingfaciliteiten ter wereld heeft en verantwoordelijk is voor 15% van alle wereldwijd gecreëerde bitcoins.

Van Oerle benadrukt dat Robeco altijd twijfels heeft geuit over het succes van het bitcoinmechanisme op de lange termijn. De Robeco-portfoliomanager ziet wel veel nieuwe activiteiten rondom blockchain, de achterliggende technologie bij bitcoin. De tokenisatie van activa, digitalisering van gegevens, is een van de betere alternatieven. “We beleggen in bedrijven die deze technologie mogelijk maken en houden nauwlettend in de gaten welke bedrijven deze technologie kunnen transformeren tot winstgevende zakelijke kansen.”