Robeco: Chinese economie herstelt zich in H2 2019

De economische groeivertraging in China bereikt nog dit kwartaal een dieptepunt. In de tweede helft van dit jaar herstelt de Chinese economie zich weer, dankzij stimuleringsmaatregelen die de Chinese autoriteiten vorig jaar hebben doorgevoerd.

Dat concludeert Victoria Mio, Chief Investment Officer van Robeco China in de China Outlook van de vermogensbeheerder. Eerder versoepelde China al de kapitaaleisen voor banken en verlaagde het land de belastingen. Niet alleen zijn er nog meer belastingverlagingen op komst, de tweede economie van de wereld blijft bovendien obligaties uitgeven om infrastructuurprojecten te financieren. Deze maatregelen ondersteunen tevens de Chinese aandelenmarkten, aldus Mio.

Chinese markten zijn na het dieptepunt van vorig jaar oktober begonnen aan het herstel nu bedrijfswinsten weer stijgen. De stimuleringsmaatregelen van vorig jaar zullen leiden tot een hoger consumentenvertrouwen en stijgende bedrijfswinsten, aspecten waar ook de Chinese aandelenmarkten van profiteren, verwacht Mio.

Mio ziet dat de Chinese economie zich in zowel een vertraging als een versnelling bevindt. De ‘oude’ economie in China, met name gericht op productie, krimpt. De ‘nieuwe’ economie, die zich richt op entertainment, financiële diensten en gezondheidszorg, is juist in opkomst. Deze ‘nieuwe’ economie is momenteel goed voor 55% van marktkapitalisatie van de MSCI China. De Chief Investment Officer stelt dat de thema’s die te maken hebben met de opwaartse trend in de consumptie en met technologie en innovatie, beleggingskansen opleveren. Bovengenoemde opkomende ‘nieuwe’ economie betekent ook dat China zich meer richt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het land heeft nu al de grootste robotmarkt ter wereld en stimuleert de robotindustrie actief met belastingverlagingen en speciale uitgaven aan research & development (R&D). China vormt tevens de grootste markt voor elektrische voertuigen. “Innovatie zal een van de belangrijkste factoren voor groei zijn, omdat China wereldwijd inmiddels op de tweede plaats staat wat betreft R&D-uitgaven”, stelt Mio.

Tenslotte verwacht Mio dat het handelsconflict met de VS niet verder escaleert. “China en de VS zijn aanbeland in de laatste fase van de onderhandelingen en mogelijk ligt er binnenkort al een akkoord. Het is immers in ieders belang dat het conflict wordt opgelost.”