Natixis IM: Eventuele aandelencorrecties kort en bescheiden

Eventuele correcties op aandelenbeurzen zullen slechts bescheiden en van korte duur zijn. Aangezien de instroom van nieuw beleggersgeld tot dusver relatief gering is, staat er genoeg cash aan de zijlijn van partijen die de recente rally hebben gemist en wachten op een nieuw instapmoment.

Dat concludeert Esty Dwek, senior beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers, dat met 23 gespecialiseerde boutiques in totaal 877 miljard euro aan vermogen beheert.

Dwek benadrukt dat de rally op de aandelenmarkten voortduurt, zij het in een lager tempo. Kortstondige correcties op aandelenmarkten zijn echter wel mogelijk door aanhoudende risico’s als de groeivertraging in Europa, de Brexit en het schuldenplafond in de VS. Toch zijn volgens Dwek financiële markten optimistischer over toekomstige economische groei, mede ondersteund door verbeteringen in de handelsrelatie tussen de VS en China en door de afwachtende houding van de Fed.

Na de vorige Fed-vergadering houden markten zelfs rekening met een renteverlaging door de Fed, maar Natixis denkt niet dat dat gaat gebeuren. Dwek ziet namelijk dat de groei stabiliseert, de inflatie waarschijnlijk stijgt door hogere energieprijzen en dat de arbeidsmarkt zich in goede conditie bevindt. “Hoewel rentestijgingen in sommige markten mogelijk is door een sterkere tweede helft van het jaar, verwachten wij dat grote centrale banken gedurende 2019 een afwachtende houding tonen.”

Natixis IM concludeert dat een recessie ver weg is. Dwek ziet juist een opleving van de wereldwijde economie. “We verwachten dat de komende kwartalen een groeistabilisatie in de VS en China - en dus wereldwijd - plaatsvindt. De productie blijft wereldwijd zwak, maar diensten, arbeidsmarkten en consumenten houden stand”, benadrukt de Natixis-strateeg.