M&G: lager pond kan bedrijven sterker maken

Door Florent Delorme, macroanalist bij M&G Investments

Florentdelorme
Florent Delorme

Het Verenigd Koninkrijk heeft van de Europese Unie tot 31 oktober 2019 uitstel gekregen om uit de unie te stappen, waardoor het land nog wat tijd heeft om een brexit zonder deal te proberen voorkomen. Maar daardoor moet het VK zich wel voorbereiden op de Europese verkiezingen die plaatsvinden in mei. De Britten zullen immers moeten deelnemen aan die verkiezingen, tenzij ze tegen die tijd een brexitakkoord sluiten met Europa. De eerste peilingen zijn al binnen en daar valt al heel wat uit te leren.

Uit een enquête die het instituut YouGov op 10 en 11 april hield voor de krant The Times, blijkt dat er nieuwe politieke krachten opduiken die het landschap met de gebruikelijke verdeling tussen Tories en Labour wel eens zouden kunnen vertekenen. Volgens deze studie is amper 16% van plan bij de volgende Europese verkiezingen op de conservatieven te stemmen, terwijl Labour 24% van de stemmen zou behalen. Bij vervroegde verkiezingen voor het Britse parlement zouden de resultaten iets gunstiger zijn voor de twee grootste partijen, met 32% voor Labour en 28% voor de Tories. Samen is dat dus 60% van de stemmen voor de beide partijen, terwijl die in 2017 nog goed waren voor 80% van de stemmen.

Voor de Europese verkiezingen spelen de brexitpartijen mee, zoals de Brexit Party van Nigel Farage, die 15% van de stemmen zou behalen, of de UKIP, die op 14% staat. In het kamp van de remainers zouden de groenen en de linkse formatie Change UK respectievelijk 8% en 7% van de kiezers overtuigen. Dat toont aan hoe sterk het politieke landschap in het Verenigd Koninkrijk aan het veranderen is als gevolg van de verdeeldheid tussen de voorstanders van een Verenigd Koninkrijk dat volledig is geïntegreerd in de Europese Unie en de Britten die weer meer soevereiniteit willen.

Die politieke onzekerheid weegt op de valuta van het land. Het Britse pond is bijzonder gevoelig voor alle nieuws over de mogelijke uitkomst van de onderhandelingen tussen Londen en de EU. Aan de andere kant heeft de stroom aan goed of slechts nieuws niet zo veel invloed gehad op de volatiliteit van de bedrijfsschulden. De Britse economie blijkt immers behoorlijk robuust. Bovendien hebben tal van grote bedrijven een sterke internationale aanwezigheid, waardoor ze niet extreem gevoelig zijn voor de economische cyclus van het land. Belangrijk is om selectief te werk te gaan: schulden van Engelse ondernemingen blijven een beleggingssegment dat mogelijkheden kan bieden, op voorwaarde dat het valutarisico wordt gehedged. Wat de aandelenmarkten betreft, is de FTSE 100-index sinds het begin van het jaar met +10,41% gestegen, terwijl het Britse pond met +2,78% is gestegen tegenover de dollar en 4,22% tegenover de euro. De Engelse aandelenmarkt blijft het dus ook goed doen en blijft vooral afhankelijk van de wereldwijde conjunctuur. Bij een belegging in aandelen valt een verzwakking van de munt minder te vrezen, omdat die het concurrentievermogen van de exportaandelen zou doen toenemen.