UBS AM selecteert vijf beleggingskansen voor tweede helft 2019

De huidige economische groeiperiode in de Verenigde Staten is de langste ooit, en maant de experts van UBS Asset Management (UBS AM) aan tot enige voorzichtigheid in hun outlook voor de tweede jaarhelft.

De belangrijkste drijfveer voor de exponentiele opleving van de financiële markten begin dit jaar was de ommekeer in het rentebeleid van de Amerikaanse Centrale Bank. De Fed plooide voor de beursstress van eind 2018 en zag af van verdere rentestijgingen. Ook het verbeterde economische klimaat in China lag aan die ommekeer ten grondslag.

Maar zoals altijd, is het beleggingslandschap complex en ligt er een behoorlijk aantal risico’s op de loer. In die context somt Suni Harford, Head of Investments bij UBS AM, vijf beleggingskansen op voor de tweede helft van dit jaar:

  • De stabilisatie van de Chinese economie lokt steeds meer. Momenteel zijn de meeste beleggers - in verhouding tot het wereldwijde marktaandeel - nog onderwogen in China. Maar volgens Harford wordt het steeds belangrijker om het land als een afzonderlijk gewicht in portefeuilles op te nemen.
  • De diversificatie naar reële activa en daaraan gerelateerde alternatieve beleggingscategorieën zet door. De sleutel tot succes is een doordachte selectie aan de hand van actief vermogensbeheer dat op het juiste moment verkoopt aan de hoogste bieder, zegt Harford.
  • Daarnaast begrijpen steeds meer beleggers dat duurzaamheid kan helpen om beleggingen te verbeteren en veilig te stellen. Uit onderzoek van het ‘Responsible Investor Forum’ blijkt dat inmiddels de helft van alle asset owners ervan overtuigd is dat duurzaamheid een positieve invloed heeft op de winstgevendheid van bedrijven.
  • Door af te zien van verdere rentestijgingen en een toenemend potentieel voor monetaire versoepeling, brengt de Amerikaanse centrale bank haar beleid meer in overeenstemming met dat van andere centrale banken. Dit kan in de tweede jaarhelft bijdragen aan een positief rendement voor obligatiebeleggers.
  • De Wereldbank verwacht dat de opkomende markten de komende vijf jaar goed zullen zijn voor twee derde van de wereldwijde economische groei. Bovendien zal de wereldwijde groei van de beroepsbevolking voor het grootste deel in deze landen plaatsvinden. Reden waarom UBS AM vindt dat opkomende landen een essentieel onderdeel van beleggingsportefeuilles moeten zijn.