Loomis Sayles: Vijf redenen waarom China renminbi niet devalueert

China zal er niet snel voor kiezen de renminbi te devalueren, stelt Celeste Tay, obligatie-analist bij vermogensbeheerder Loomis Sayles, onderdeel van Natixis AM. De devaluatie van de munt is een manier om de Chinese export te bevorderen.

De Amerikaanse president Trump beschuldigt China al geruime tijd ervan de waarde van de munt kunstmatig laag te houden, om export te stimuleren en de economie verder aan te jagen. Nu het handelsconflict tussen de VS en China escaleert, vragen financiële markten zich af of en wanneer China de munt devalueert.

Celeste Tay zag de waarde van renminbi in mei 2,5% dalen, maar dit werd grotendeels veroorzaakt door de markt, stelt ze. Chinese autoriteiten trachtten juist de waarde van de munt te behouden door mondelinge interventie en strengere kapitaalcontroles. Het is niet heel waarschijnlijk dat China kiest voor een waardevermindering van de munt. Tay noemt hiervoor vijf redenen:

  • Imagoschade: China wil zichzelf positioneren als voorstander van vrije handel om zo gesprekken met handelspartners te bevorderen.
  • Internationalisering van de munt: China stelde veel in het werk om de wereldwijde vraag naar de renminbi te laten stijgen. Devaluatie zou een lagere interesse voor de munt betekenen.
  • Stabiliteit: Een zwakkere munt leidt tot een hogere externe schuldenlast, hetgeen het vertrouwen in de gezondheid van het Chinese financiële systeem aantast.
  • Kosten: Een zwakke renminbi maakt geïmporteerde goederen duurder voor Chinese consumenten. Het verhoogt ook de kosten van geïmporteerde producten voor de Chinese export, waardoor de potentiële export wordt beperkt.
  • Herhaling van 2015: Chinese autoriteiten willen proberen een herhaling van 2016 te voorkomen. Destijds stroomde kapitaal uit China na de zogenaamde ‘renminbi devaluatie’. China gebruikte ongeveer $1000 miljard aan reserves om de renminbi te stabiliseren en het beleggersvertrouwen te herstellen.