"Zorgen over Argentinië en Turkije terecht"

Beleggers houden Argentinië - naast Turkije - nauwlettend in de gaten, omdat ze zich zorgen maken dat beide landen de rally op de opkomende markten zouden kunnen bederven. En beleggers hebben het volste recht om bezorgd te zijn, althans op de korte tot middellange termijn, meent Alejandro Arevalo, Fund Manager Fixed Income bij Jupiter Asset Management.

De komende verkiezingen in oktober lijken een keuze te zijn tussen de huidige president van Argentinië, Macri, of de voormalige linkse president Cristina Fernández de Kirchner, waardoor in feite een mogelijke keuze ontstaat tussen voortzetting van Macri's marktvriendelijke beleid of een terugkeer naar het risico op wanbetaling. Om zijn positie in de peilingen vast te houden en herkozen te worden zal Macri moeten aantonen dat de Argentijnse economie een verbetering in de economische data en een stabiele munt laat zien. De groei van het Argentijnse BBP daalde in 2018 met 2,5% en eindigde het jaar met het op een na hoogste inflatiecijfer in Latijns-Amerika met 47,6% (achter Venezuela), waardoor Macri genoodzaakt was een reddingslening van 56 miljard dollar bij het IMF aan te vragen en impopulaire bezuinigingsmaatregelen aan te kondigen. Dit alles, en een vroegtijdige droogte, leidde tot een ernstige valutacrisis, waarbij de Argentijnse peso meer dan de helft van zijn waarde verloor.

Optimistisch over H2 2019

De cijfers zijn tot nu toe niet overtuigend, maar er is meer optimisme voor de tweede helft van het jaar. Bovendien zal het tekort op de lopende rekening van Argentinië naar verwachting aanzienlijk afnemen, omdat de zwakkere peso in combinatie met de dalende consumptie en investeringen ertoe kan leiden dat de export weer aantrekt en de import afneemt. Het land profiteert ook van een grote en gediversifieerde economie met een lage schuldenlast van de particuliere sector, en als actieve belegger ziet Jupiter nog steeds goede mogelijkheden voor bedrijfsobligaties die een aantrekkelijk rendement bieden tegen lagere waarderingen versus de bredere index.

Beleggingskansen

Vanuit beleggingsoogpunt blijft Jupiter de voorkeur geven aan bedrijfsleningen bij defensieve bedrijven die beter bestand zijn tegen specifieke politieke risico's, zoals nutsbedrijven en luchthavens. Een voorbeeld hiervan is de internationale luchthaven van Argentinië, die profiteert van de lage schuldenlast en de in dollars gegenereerde inkomsten, die dienen als afdekking tegen de volatiliteit van de lokale valuta. Gezien de volatiliteit blijft Jupiter over het geheel genomen flexibel bij het beheer van haar blootstelling aan de regio.