Invesco: Recordcyclus nog niet buiten adem

De Amerikaanse hoogconjunctuur heeft een nieuw lengterecord gebroken. En de cyclus kan nog wel eens langer doorlopen dan verwacht, stelt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco.

Het oude record staat op naam van de periode 1992-2000. Hoewel de huidige bloeiperiode de langste ooit gemeten is, betreft het ook de zwakste sinds de Tweede Wereldoorlog. Sinds de start is de economie van de VS met bijna 20% gegroeid; bij eerdere cycli werd deze mijlpaal niet in 10 jaar, maar al in gemiddeld 16 kwartalen gehaald. Wel kan het klimaat van lage rente en lage inflatie ervoor zorgen dat een neergaande lijn nog niet in zicht is. Hooper vergelijkt de huidige situatie met die aan het einde van vorige cycli. Welke factoren zorgden destijds voor een einde aan de hoogconjunctuur?

Bankcrisis 1929: aan de vooravond van de Grote Depressie was het bankkrediet met bijna 21% gegroeid, vergeleken met 5,6% nu en 7% per jaar gemiddeld.

Stagflatie 1980: Begin 1980 was inflatie opgelopen naar 14,8% en was de Fed bezig de rente snel op te schroeven. Momenteel is de inflatie beneden de 2%, dalen de inflatieverwachtingen en gaat de Fed de rente waarschijnlijk verlagen.

Techzeepbel 2000: eind jaren ’90 werden aandelen tegen 30 maal de winst verhandeld. Momenteel is die verhouding 19, en zijn aandelen goedkoop vergeleken met obligaties.

Huizencrisis 2008: In 2008 was de schuld van Amerikaanse huishoudens opgelopen tot 132% van het beschikbare inkomen. Momenteel ligt dat percentage beneden de 100%.

Hooper concludeert dan ook dat er geen sprake is van excessen, en dat er meer records gebroken kunnen worden zolang er geen grote beleidsfouten worden gemaakt.