Monex: Erdogan waagt en wint - Turkse lira houdt zich sterk na renteverlaging centrale bank

De Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) heeft vandaag de rente verlaagd met 425 basispunten naar 19.75%, aan de hoge kant in vergelijking met de verwachtingen van economen. Ook liet de CBRT weten dat ze klaar staat om de rente verder te verlagen, mocht de dalende inflatie dat toestaan. De Turkse lira houdt zich ondertussen sterker dan verwacht, want velen gingen er vantevoren vanuit dat de renteverlagingen meer stapsgewijs zouden worden ingevoerd om onrusten op de valutamarkten te voorkomen. Wat dat betreft lijkt het er dus op dat Erdogan gewaagd heeft en gewonnen, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

Aan de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank wordt de laatste tijd niet meer getijfeld. Dat wil zeggen, sinds President Recep Erdogan in juli het hoofd van de CBRT Murat Cetinkaya verving door Murat Uysal en zich onlangs openlijk uitliet voor het laten varen van de onafhankelijkheid van de CBRT, is de hand van Erdogan duidelijk te zien in de renteverlaging van vandaag. Ergens is de positie van Erdogan/ de CBRT wel te verdedigen, aangezien de recente daling van de officiële inflatiecijfers er op wijst dat ook na deze renteverlaging de reële rente aantrekkelijk blijft rond de 4%. Ook verbeterde de status van de lopende rekening afgelopen mei naar het het kleinste tekort in 16 jaar.

Het begint er langzamerhand beter uit te zien voor de Turkse lira, waarbij verwacht wordt dat de zwakkere lira in 2018 vanaf het eind van 2019 met vertraging een stimulans zal zijn voor de export. Risico’s blijven er nog steeds voor de munt in de vorm van potentiële sancties van de VS na de aankoop van het S400 Russische raketsysteem, hoge buitenlandse schulden van ondernemingen en twijfels over de betrouwbaarheid van de inflatiecijfers. Voor nu mag de Turkse lira echter – net als de rest van Europa – genieten van een uitermate zonnige dag.