Groeipotentieel van nieuwe betaaloplossingen

Frank Schwarz, fondsbeheerder van MainFirst Global Equities Fund en MainFirst Global Equities Unconstrained Fund.

De verschuiving naar mobiele betalingen zal versnellen en een belangrijke structurele trend zijn. Beleggers kunnen een aantrekkelijk rendement verwachten.

Frankschwarz
Frank Schwarz
In een digitale en mobiele wereld is het niet meer dan normaal dat betalingen ook eenvoudig met één klik kunnen worden opgelost. Dit is de gedachte achter de groeiende trend van zowel elektronische als mobiele betalingen. Met een nieuwe generatie digital natives, die nooit een wereld zonder smartphones en mobiel internet hebben gekend, zal deze verschuiving ongetwijfeld versnellen en een belangrijke structurele trend zijn. Die zal alleen maar aan kracht winnen naarmate betalingen via mobiele apps de norm worden en naarmate de betaalsystemen zich aanpassen aan de nieuwe trend om de dingen eenvoudig, snel en klantvriendelijk te maken.

Paypal was een van de pioniers in dit domein. Het zocht naar nieuwe manieren om online betalingen tussen mensen en bedrijven mogelijk te maken en schoot daarmee de hoofdvogel. Het heeft meer dan 246 miljoen gebruikers in meer dan 200 landen over de hele wereld en de trend is stijgend. De marktkapitalisatie bedraagt 131 miljard USD. Met zijn oplossing voor het gemakkelijk kunnen verzenden en ontvangen van geld en het aankopen van goederen, stond het bedrijf aan de wieg van de groei van eenvoudige online en intussen ook mobiele betaaloplossingen.

Wirecard werd een jaar later opgericht, in 1999, en biedt complexere betaaloplossingen aan. Het creëert op maat gemaakte systemen voor bedrijven. Vandaag is het een van 's werelds snelst groeiende digitale platforms op het gebied van financiële handel (volgens zijn website) en biedt het een heel ecosysteem van digitale betalingsdiensten aan. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op 18,7 miljard euro (22 miljard dollar). Het is actief in heel Europa en in opkomende markten, vooral in Azië, waar het samenwerkt met de Chinese fintech bedrijven Alipay en WeChatpay.

Een derde pionier inzake digitaal betalen is Square. Het zorgde in 2009 voor een revolutie in het betalingsverkeer doordat niet-geregistreerde handelaren de mogelijkheid kregen om tegen lage kosten creditcardbetalingen te accepteren. Op die manier werd het voor kleine ondernemingen gemakkelijker om zaken te doen. Niet alleen kan iedereen gemakkelijk alles doen om betalingen te accepteren, het kan ook overal ter wereld. Er is alleen een netwerkverbinding en een draagbare kaartlezer nodig om de volgende generatie verkooppunten te creëren. Square bouwde zijn geloofwaardigheid en momentum uit via samenwerkingen met marktleiders en dankzij lovende recensies van zowel gebruikers als recensenten. Vandaag de dag bedraagt de marktkapitalisatie 34,6 miljard USD en het bedrijf zal blijven groeien.

Op weg naar een wereld zonder contant geld

De trend naar digitaal en mobiel betalen betekent ook dat de steeds meer gedigitaliseerde wereld er één wordt zonder contant geld. Deze ontwikkeling wordt niet alleen aangedreven door een nieuwe generatie van digital natives - die nooit een wereld zonder smartphones en al hun online-mogelijkheden hebben gekend. Ze geven de voorkeur aan de onmiddellijke en gemakkelijke mogelijkheden van hun draagbare apparaten en willen ook hun financiën en betaaloplossingen altijd binnen handbereik hebben. Naarmate de generatie Z de arbeidsmarkt betreedt, verwacht zij waarschijnlijk dat hypotheken, pensioenopties en kredieten digitaal beschikbaar zullen zijn, bij voorkeur op hun mobiele telefoon. Ook bij oudere generaties groeit de trend naar mobiel betalen. Volgens Accenture is 64 procent van de consumenten van plan om in 2020 een mobiele portemonnee te gebruiken, bij voorkeur met één overzicht van de individuele rekeninggegevens en de bijbehorende beschikbare fondsen.

Bovendien bevorderen sommige landen actief transacties zonder contant geld. In de meeste Scandinavische landen gaat contant geld verdwijnen. Zweden heeft verklaard dat dit in 2023 zal gebeuren. Tegelijkertijd springen veel opkomende markten op de kar van mobiele betalingen. China loopt ver voorop wat betreft het gebruik van smartphone-apps en mobiele betalingen. De acceptatie van digitale portemonnees is hoog en neemt nog steeds toe. In India is het afschaffen van contant geld een belangrijk overheidsinitiatief. Innovatieve betaaloplossingen, zoals mobiele portemonnees en de meer traditionele bankkaarten, worden strategisch aangemoedigd en geïmplementeerd. Afrikaanse landen zoals Kenia gebruiken mobiele telefoons om betalingen uit te voeren.

Door al deze ontwikkelingen is er een solide groeipotentieel. Innovatieve betaaloplossingen zullen zeker blijven groeien en investeerders kunnen dus een aantrekkelijk rendement verwachten, mits ze over de nodige beleggingsexpertise beschikken.