LGIM kiest voor EUxit

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) heeft de blootstelling aan Europese aandelen verlaagd naar onderwogen. Dat stelt Global Equity-strateeg Lars Kreckel van LGIM, dat meer dan 1000 miljard euro onder beheer heeft.

Volgens Kreckel zijn er voldoende redenen om voor een onderwogen positie te kiezen. Europese aandelen presteerden dit jaar goed, maar de macro-outlook voor de eurozone is tegelijkertijd verslechterd. Dat leidt tot een samenspel van duurdere aandelen, maar lagere verwachtingen qua economische prestaties. “Een slechte combinatie”, oordeelt Kreckel.

Kreckel benadrukt dat er bovendien risico’s aankomen voor Europese aandelen. Zijn collega Hetal Mehta (senior Europa-econoom bij LGIM) stipte al eerder aan dat het risico op een recessie in de eurozone op 40% ligt. Een no deal-Brexit lijkt bovendien waarschijnlijker, zeker nu premier Boris Johnson het parlement voorlopig buitenspel heeft gezet. “Een no-deal zou de eurozone waarschijnlijk in een recessie duwen”, aldus de aandelenstrateeg.

De eurozone vormt een van de meest kwetsbare economieën voor economische tegenwind, concludeerde LGIM al eerder. Beleggers maakten zich in het verleden al zorgen over structurele tekortkomingen zoals een gebrek aan hervormingen en de leegrakende munitiekist van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het bovenstaande is geen probleem als de waarderingen in de eurozone ‘ongebruikelijk laag’ zijn en/of het sentiment bearish. Daarvan is in beide gevallen echter geen sprake, aldus Kreckel: de waarderingen liggen dichtbij historische gemiddelden en het sentiment is in lijn met dat rond Britse en Japanse aandelen. Er dus geen sprake van een aantrekkelijke korting op Europese aandelen, benadrukt de strateeg.

LGIM erkent dat er ook risico’s verbonden zijn aan de gekozen onderweging. De vermogensbeheerder kan ‘simpelweg te pessimistisch’ zijn over de Europese economie, en de ECB kan alsnog verrassen met een stevig beleid (‘a big bazooka’).

Daarnaast is het denkbaar dat beleggers draaien van technologie naar de auto-industrie en financiële sector. Als dat gebeurt dan profiteren Europese beurzen, waar technologie relatief ondervertegenwoordigd is, maar autoproducenten, banken en verzekeraars juist oververtegenwoordigd. Het effect van zo’n rotatie zal echter veel minder effect hebben dan voor de grote financiële crisis. In 2006 maakten banken 23% van Euro Stoxx-index uit; nu is dat nog maar 8%.