AXA Group: ECB staat voor 'grote beslissing'

Onder leiding van Mario Draghi’s opvolger Christine Lagarde staat de Europese Centrale Bank (ECB) voor een grote beslissing. Worden de grenzen aan het opkoopprogramma (de ECB mag maximaal 33% van de obligaties van een land bezitten) niet opgerekt, dan is het goed mogelijk dat centrale bank niets meer kan doen nog voordat de inflatiedoelstellingen zijn behaald. Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van de AXA Group.

Draghi wilde vorige week niets kwijt over de huidige opkooplimieten. Volgens Moëc is dit element echter van groot belang. De ECB heeft nog wel wat tijd, aldus de econoom: het maandelijkse opkoopbedrag is laag en er is wat extra ruimte om bedrijfsobligaties te kopen zodat er minder staatsobligaties hoeven te worden gekocht. Daarmee komen de opkooplimieten mogelijk niet voor de zomer in zicht. Een besluit om deze limieten op te rekken moet dus door het team Lagarde worden genomen.

Moëc wijst erop dat de huidige verdeeldheid in het bestuur daarbij een grote rol kan spelen. Duitsland, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk waren tegen de hervatting van QE. Draghi was bereid besluiten af te dwingen, aldus de AXA-econoom. Lagarde heeft haar eigen stijl, en er komen nog andere personele wisselingen aan. Moëc: ‘De markt moet voorzichtig zijn in het inprijzen van een voortdurende kwantitatieve verruiming.’ Bovengenoemde tegenstanders van verdere QE zijn waarschijnlijk ook beducht voor het oprekken van de opkooplimieten, denkt de AXA-specialist. Bezit de centrale bank meer dan 33% van de staatsobligaties van een land, dan heeft het een beslissende stem in een eventuele schuldherstructurering.