Innovatieve technologie gedijt ook in onzekere tijden

Door Josh Spencer, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Global Technology Equity Fund Onlangs keerde ons global technology team terug uit Silicon Valley, waar we in een week tijd meer dan 30 beursgenoteerde en private bedrijven bezochten en beoordeelden. De gesprekken met zowel traditionele als opkomende technologieconcerns bevestigden ons in de overtuiging dat de sector voor zijn groei niet afhankelijk is van een robuuste economie.

Het is echter cruciaal om die bedrijven te vinden die hun marktaandeel kunnen uitbreiden door technologie op nieuwe, innovatieve manieren te benutten. In staat zijn veranderingen, disruptie en extreme resultaten in de wereldwijde technologiesector te herkennen – en weten hoe daarmee het beste om te gaan – is naar onze mening een voorwaarde om rendement en alfa te kunnen genereren.

Kansen in opkomende technologie

We verlieten Silicon Valley in de hernieuwde overtuiging dat de groei van cloud computing onverminderd doorgaat, waarbij nieuwe toepassingen zoals autonoom rijden, over-the-top video en augmented reality extra kansen voor langetermijngroei scheppen. Zo zinspeelden grote, toonaangevende spelers als Apple en Intel op de rol die de autosector zal spelen in de vraag naar geavanceerde chips. Wij delen hun enthousiasme voor de jongste technologische ontwikkelingen op dit gebied en de gevolgen die ze op termijn voor de hele sector kunnen hebben.

Ook de consumentenmarkt voor videospellen – die de afgelopen tien jaar een metamorfose heeft ondergaan – is een veelbelovend beleggingsthema. Op een manier die herinnert aan het populaire videospel Tetris uit de jaren 1980 komen in deze branche alle elementen samen om beleggers op lange termijn interessante groeivooruitzichten te bieden. Anders dan Tetris echter kent de branche nu echter een zekere voorspelbaarheid dankzij de rol van intellectueel eigendom. Bedrijven zijn minder afhankelijk van de verkoop van cartridges en schijfjes en kunnen in plaats daarvan intellectuele eigendomsrechten benutten – bijvoorbeeld door in-game monetisation, licenties en een gezamenlijk ontwikkelaarsplatform – om hun groei en marges te ondersteunen. Onlangs hebben we een positie ingenomen in de toonaangevende computerspelontwikkelaar Electronic Arts , die hier zeer sterk in is.

Verder zijn we optimistisch over de vooruitzichten voor China, waar ruimte komt voor diversiteit en ondernemerschap nu de economie steeds meer op binnenlandse consumptie gericht is. Op sommige gebieden gelden Chinese bedrijven zelfs wereldwijd als leider en innovator; denk aan mobiel betalen, video-gaming en internet-video. Wij verwachten dat de Chinese economie de komende jaren sterk zal groeien en dat internetbedrijven hiervan onevenredig sterk zullen profiteren. We hebben in de loop der tijd al in diverse Chinese bedrijven belegd, en mikken nu op de innovatieve voortrekkers van de economische groei, zoals Alibaba.

Gevolgen van veranderingen in wet- en regelgeving

Net als veel andere sectoren verkeert de technologiesector nog in onzekerheid over de gevolgen van het beleid van Trump. Technologiebedrijven hebben groot belang bij de wereldhandel. Zo genereren de meeste grote technologieconcerns 35-60% van hun inkomsten buiten de VS. In dat opzicht is het handelsbeleid van belang. Hoewel de campagneretoriek over handel, immigratie en mogelijke importheffingen voor China sommige vooraanstaande technologiebedrijven zorgen baart, is er nog onvoldoende duidelijkheid over deze onderwerpen om een forse verschuiving in het marktsentiment te veroorzaken.

Het immigratie- en handelsbeleid van de regering Trump kan de Amerikaanse technologiesector schaden, maar de beloofde lagere belastingen en de repatriëring van buitenlandse winsten kunnen dit mogelijk compenseren. Het interessantst vinden wij de mogelijkheid van fiscale repatriëring, waardoor enorme voorraden technologiegeld die buiten de VS zijn gestald, vrij zouden komen. Bedrijven als Apple en Cisco Systems hebben meer dan 30% van hun marktkapitalisatie in contanten buiten de VS. Als deze grote, gerenommeerde bedrijven hun buitenlandse tegoeden terughalen naar de VS, neemt de kans op grootschalige fusie- en overnametransacties in de Amerikaanse binnenlandse markt toe. Tot dusver waren bij overnames in de sector meestal alleen small en mid-cap bedrijven betrokken, maar repatriëring zou voor prominente spelers in de technologiemarkt de mogelijkheid scheppen hun vizier op grotere doelwitten te richten.