M&G zet vraagtekens bij 'te aantrekkelijke' credits

Charles de Quinsonas, fund manager of the M&G Emerging Markets Bond Fund

In het eerste kwartaal van 2017 kon maar 1 emittent van een bedrijfsobligatie uit de groeilanden zijn lening niet terugbetalen, tegenover 8 in dezelfde periode van verleden jaar. De verwachting is dan ook groot dan het aantal wanbetalingen in deze activaklasse in 2017 lager zal liggen dan in 2016, dankzij een verbeterde macro-economische omgeving en betere grondslagen voor de bedrijven.

Er bestaan heel wat misverstanden rond wanbetalingen van bedrijfsobligaties uit groeilanden. Te dikwijls werden bedrijven uit die landen bekeken als seriële wanbetalers in vergelijking met de bedrijven uit ontwikkelde landen. In werkelijkheid volgt het aantal wanbetalingen de economische cycli. Bedrijfsobligaties uit groeilanden zijn een zeer grote activaklasse geworden. In januari 2017 waren er voor US$ 1,85 biljoen van die obligaties in harde valuta uitgegeven, de meeste (60%) van investment grade kwaliteit.

Een ander misverstand is dat hoogrentende obligaties uit de groeilanden een groter risico op wanbetalingen bieden dan die uit Europa of de VS. Maar dat blijkt niet uit de cijfers. Tijdens de laatste wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 vertoonde het hoogrentend segment uit de groeilanden een lagere piek aan wanbetalingen dan dat uit de ontwikkelde markten.

Met andere woorden, het aantal wanbetalingen in groei- en ontwikkelde landen is hetzelfde. Maar het komt er nog steeds op aan het juiste land te kiezen. In de voorbije zeven jaar lag het risico op wanbetalingen significant hoger in Latijns-Amerika (5,5%) – wegens de hoge schuldgraad en enkele grootschalige wanbetalingen - dan in Azië (1,6%) of Oost-Europa (2,9%). Sommige landen schijnen meer wanbetalingen te hebben dan andere : Zuid-Afrika (8,3%), Brazilië (8,0%) en Oekraïne (18,7%).

De beleggers moeten niet alleen rekening houden met het aantal wanbetalingen, maar ook met het juridische risico en de recuperatiewaarde. In Brazilië bedraagt de gemiddelde recuperatiewaarde sinds 2009 maar 23,8%. Kazakstan en Indonesië zijn ook niet aantrekkelijk op dat vlak, terwijl in China en Oekraïne de recuperatiewaarde respectievelijk 57,1% en 45,8% bedraagt. Op regionaal vlak bedraagt de gemiddelde recuperatiewaarde in Latijns-Amerika 30,3%, wat een stuk onder die van EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) (40,1%) en Azië (43,2%) ligt. In de VS en Europa bedroeg de respectievelijke gemiddelde recuperatiewaarde in die periode maar 38,7% en 36,9%.

Het aantal wanbetalingen is niet de enige drijfveer om te beleggen in een activaklasse. Kleinere spreads weerspiegelen ook het verbeterde risicosentiment en de verbeterde technische achtergrond. Bovendien is de vraag naar bedrijfsobligaties uit groeilanden nog altijd groter dan het netto aanbod. De verbeterende macro-economische grondslagen van de groeilanden en het gunstige niveau van de wanbetalingen blijven kansen bieden voor aantrekkelijke rendementen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.