BNY: wachten op ongelukken in high yield

Ontevredenheid onder kiezers. Onvoorspelbare geopolitieke spanningen. Het kan allemaal leiden tot electorale verrassingen in de toekomst. Dit jaar zal gekenmerkt worden door een gestage economische groei, maar in 2018 is het daarmee alweer gedaan. Groeivertraging hangt in de lucht, naast de nodige politieke verrassingen, denkt Paul Brain, fixed income-specialist bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

Beleidsmakers voelen druk

Paulbrain
Paul Brain

De toenemende welvaartsongelijkheid en opkomst van het populisme kunnen beleidsmakers aanzetten tot het loslaten van bezuinigingen en lage rentestanden, om de economische groei een impuls te geven. De Amerikaanse economie groeit en herstel is onderweg in Europa, dankzij het ruime monetaire beleid. Maar het gevolg is ook dat de inflatie snel kan oplopen en centrale banken hun monetaire beleid moeten heroverwegen. Beleggers zullen zich nu ook moeten indekken tegen veranderingen in de economische verwachtingen en marktstrubbelingen.

De verkiezingen in Europa kunnen de roep versterken om het fiscale beleid te verruimen. Vooral over het anti-establishment sentiment in Italië klinkt Brain bezorgd. De steun voor de EU en de euro is daar momenteel op een dieptepunt beland. In de VS verwacht Brain een verdere stijging van de rente, waardoor de obligatierente zal oplopen en inflatie later dit jaar terugkeert op het toneel. Veel zal ervan afhangen of president Trump zijn beloften weet in te lossen. Momenteel lijkt het er niet op dat hij ingrijpende belastinghervormingen op korte termijn kan doorvoeren.

Het is wachten op ongelukken in high yield

In het huidige beleggingsklimaat hanteert het Global Dynamic Bond team van Newton een flexibele beleggingsbenadering binnen haar strategie, waarbij Brain momenteel de voorkeur geeft aan Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) en bankobligaties. Ook heeft het team blootstelling opgebouwd aan de Amerikaanse constructies/reconstructiesector. Brain blijft optimistisch gestemd over opkomende markten, ondanks credit zorgen in Brazilië en Zuid-Afrika en mogelijke financiële instabiliteit in China. Voorzichtigheid betracht Brain rond de high yield. Highyield-beleggers worden niet goed beloond voor het risico dat zij lopen. Het is wachten op ongelukken daar, gezien de toenemende kans op faillissementen en volatiliteit.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.