BlackRock: Grote instroom in Europese ETF's in september

De markt voor Europese ETF’s verpulverde in september het oude record van afgelopen juli. In augustus moest een recorduitstroom van $13 miljard te midden van alle marktvolatiliteit worden geslikt, maar dat werd een maand later goedgemaakt met instromen van liefst $13,9 miljard in aandelen-ETF’s, $5,1 miljard in obligatie-ETF’s en $0,8 miljard in grondstoffen-ETF’s, zo blijkt uit het maandelijkse iShares-rapport van BlackRock.

Hoogtepunten uit het rapport:

Europese aandelen staan weer in het zwart: Europese aandelen-ETF’s kenden een instroom van $3,7 miljard in september. Elders hield de instroom ook aan omdat beleggers zich onder meer wendden tot Amerikaanse aandelen. Daarentegen verkochten beleggers voor de tweede maand op rij $1 miljard aan aandelen-ETF’s in opkomende markten.

Goede balans: In de markt voor vastrentende ETF’s was de instroom opnieuw goed verdeeld tussen investment grade bedrijfsobligaties, obligaties uit opkomende markten (EMD) en staatsobligaties. Instroom in staatsobligatie-ETF’s was er voornamelijk voor korte- en middellange termijn ETP’s. De instroom van $1,2 miljard in EMD-ETF’s compenseerde het verlies van $1 miljard dat in augustus werd geleden. Investment grade blijft de populairste beleggingscategorie.

Beleggers keren min vol de rug toe: Voor het eerst sinds mei 2018 verkochten beleggers afgelopen maand ETF’s die zijn gericht op lage volatiliteit. Tegelijkertijd daalde de instroom in grondstoffen-ETF’s naar het laagste niveau van de afgelopen 4 maanden: $0,8 miljard. Dit staat in schril contrast met de instroom van minstens $1,7 miljard die de voorafgaande drie maanden werd geboekt.