BNY: obligatiemarkten VS wijzen op naderend onheil

Nickclay
Nick Clay

Het optimisme op de aandelenmarkten is nog steeds groot, maar de obligatiemarkten vertellen beleggers een ander verhaal, zegt Nick Clay, portfolio manager global equity income strategy bij Newton, een boutique van BNY Mellon. De aandelenmarkten blijven liever slecht nieuws of politieke schokken terzijde schuiven dan dat ze accepteren dat de hoge waarderingen onhoudbaar zijn.

Beleggers zijn ervan overtuigd dat China, de VS en Europa synchroon groeien en dat dus alsmaar stijgende aandelenkoersen gewaarborgd zijn. Veel zachte indicatoren staan er goed voor en de verwachtingen over wat wat President Trump allemaal gaat doen om de economie te stimuleren zijn hoog. Echter, harde economische data beginnen een vlakke lijn te vertonen. PMI's (Purchasing Managers Indices), bankleningen, auto-kredieten en bedrijfskredieten zijn afgevlakt en beginnen te dalen. Clay meent dat het niet lang meer zal duren voordat verwachtingen zich op harde data gaan baseren in plaats van andersom.

Kijk naar de signalen op obligatiemarkten

Clay wijst op de manier waarop de rentecurve zich gedraagt om zijn standpunt kracht bij te zetten. Hoewel de Fed medio juni de rente met 25bps verhoogde, werd de rentecurve niet steiler. Als het economische groeiverhaal zou kloppen, dan zou de rentecurve steiler worden, omdat dan rekening zou worden gehouden met meer renteverhogingen. Maar de rentecurve vlakt af en is niet eerder in de recente geschiedenis zo vlak geweest. Er is slechts ongeveer 80bps verschil tussen de rente op tweejaars- en tienjaars Amerikaanse staatsobligaties. Volgens Clay is dit een slecht teken.

Clay gelooft niet dat de inflatie in de VS zal blijven stijgen. Veel factoren die de inflatie opstuwen zijn al aan het afzwakken, zodat deze zomer de inflatie zal terugkeren naar een niveau onder de 2%. Voorzitter van de Fed, Janet Yellen, heeft gezegd dat de Fed vasthoudt aan het normaliseren van de rentetarieven. Maar dat zegt ze, omdat ze niet anders kan, denkt Clay. Haar verhaal is dat QE heeft gewerkt, maar volgens Clay is het veel moeilijker om er uit te komen dan om er destijds mee te beginnen. Hij verwacht niet dat de centrale banken iets anders zullen zeggen dan dat 'het allemaal volgens plan verloopt', maar dat betekent niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Clay denkt dat aandelenmarkten een vervelende verrassing staat te wachten als Yellen van toon verandert en verdere renteverhogingen uitstelt.

Waar moeten beleggers naar omkijken?

 • Aandelen met een hoog rendement en groei - Deze aandelen bieden een stabiel inkomen. Het bedrijf weet zich goed beschermd en er is een duidelijk groeipad. Toch hebben ze tijdelijke problemen die door de bredere markt als permanent worden verondersteld, wat betekent dat waardering en dividendrendement aantrekkelijk zijn.

 • Aandelen met een hoog rendement en ex-groei - Dit type bedrijf biedt een rendement op de lange termijn maar de markt meent dat het bedrijf geen rol meer kan spelen of verouderd is. Een voorbeeld hiervan is Microsoft , waarin Newton heeft geïnvesteerd in een tijd dat de markt geloofde dat het bedrijf passé was. Echter, dankzij het sterke abonnementsmodel van Microsoft en de consistente inkomstenstroom herstelde de aandelenprijs. Clay’s contraire beleggingsstrategie pakte zeer goed uit en al die tijd ontving hij inkomsten.

 • Regressie naar het gemiddelde (mean reversion) - Dit zijn niet makkelijk te vinden aandelen. Het zijn aandelen van bedrijven die door een cyclisch dieptepunt gaan en waar de kapitaalcyclus is voltooid. Zij worden verhandeld tegen een prijs die onder de vervangingswaarde van haar assets ligt. Clay gelooft dat op dit moment sommige grote oliemaatschappijen in dit plaatje passen.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.