Een formatie goed nieuws

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments

Igordemaack
Igor de Maack
Na het gedeeltelijke handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten was het de beurt aan de Europeanen en Britten om een Brexitdeal te sluiten. Rond beide akkoorden resten nog een aantal onzekerheden (het Chinees-Amerikaanse akkoord moet nog uitgeschreven worden en de Brexitdeal moet nog groen licht krijgen van het Britse Parlement). De overleden Franse President Jacques Chirac zei ooit dat “narigheden in formatie vliegen”. Maar blijkbaar kan dat ook met goed nieuws gebeuren. Sinds vrijdag al hadden de markten het ‘goede’ nieuws over de Brexit enigszins geanticipeerd, net zoals ze dat hadden gedaan met de vordering in de Chinees-Amerikaanse onderhandelingen. Beide doorbraken zouden kunnen zorgen voor een (schuchtere) terugkeer van het vertrouwen.

De homo socialis, zoals beschreven door Nobelprijswinnaar Economie Jean Tirole, heeft nood aan vertrouwen om te kunnen deelnemen aan het kapitalisme. Een handelspartner gaat alleen in zee met een partij die hij vertrouwt (en omgekeerd). Zonder vertrouwen (en dat zien we duidelijk tussen de Chinezen en Amerikanen) is het moeilijk, zo niet onmogelijk om zaken te doen. Geld heeft het handelsverkeer vergemakkelijkt, maar dat neemt niet weg dat er geloof moet zijn in de betrouwbaarheid van de andere economische partij waarmee we zaken doen.

De importheffingen en de Brexit waren duidelijk symptomen van wantrouwen in het mondiale macro-economische systeem. Hoewel nog niet volledig geweken, ziet het ernaar uit dat deze risico’s niet verder zullen ontaarden. Dat neemt niet weg dat het economisch momentum blijft verzwakken. Dat blijkt ook uit de eerste winstwaarschuwingen van het derde kwartaal in Europa (Publicis Groupe, Philips, Plastic Omnium, Hugo Boss...). De wereldwijde obligatiezeepbellen zouden snel kunnen leeglopen mocht de economische activiteit opnieuw aantrekken tijdens het eerste kwartaal 2020. In 2019 werd de recessie (de grote vrees van de beleggers in 2018) ternauwernood afgewend.

Het is nu afwachten of er in 2020 een economische opleving komt en of aandelen opnieuw de bovenhand zullen nemen op obligaties. Sommige beheerders dromen ervan na achttien magere maanden, met name wat de instroom voor Europese aandelen betreft.