6 angstige grafieken

Door het Fixed Income Team van M&G

Financiële markten kunnen een angstwekkende plaats zijn voor beleggers. De Amerikaanse economie is nu in haar langste expansie sinds haar ontstaan, de wereld wordt geconfronteerd met een recordniveau van de totale schuldenlast en zelfs sommige bedrijfsobligaties hebben nu een negatief rendement. Hier zijn de angstwekkende grafieken van M&G voor 2019.

1. Hoogrentende obligaties - pas op voor toeristen

Als je op dit moment op zoek bent naar een fatsoenlijk rendement, dan moeten hoogrentende obligaties een goede plek zijn om te beginnen, toch? Beleggers hebben tot nu toe een dubbelcijferig rendement behaald met hoogrentende obligaties: ongeveer 12% en 9% in respectievelijk de Amerikaanse en de EU-index. In deze tijden van laagconjunctuur waren veel beleggers die normaal gesproken investment grade obligaties zouden aanhouden, bereid kredietkwaliteit op te offeren ten voordele van hoogrentende obligaties.

Maar pas op: toen er dit jaar ook maar het geringste teken van een probleem was bij sommige grote bekende obligatie-emittenten, dan wilden deze hoogrentende toeristen er ten alle prijze uitstappen. Sommige hoogrentende obligaties hebben dit jaar een duik genomen, zelfs als de obligaties niet in gebreke bleven. Dus als je je aan hoogrentende obligaties waagt, zorg er dan voor dat je de emittenten diepgaand kent en dat er niets in de diepte schuilt...

Highyieldbeleggen

2. Vervelende obligaties?

Als je dacht dat obligaties het veilige en saaie deel van je portefeuille waren, denk dan nog eens goed na. Neem bijvoorbeeld deze twee obligaties, de Argentijnse 8,75% 2024 en Oostenrijkse 2,1% 2117.

Nadat de relatief marktvriendelijke Argentijnse president Macri in de voorverkiezingen werd afgestrafd door de populist Fernandez, verloren de Argentijnse obligaties meer dan de helft van hun waarde. Ze worden nu aan ongeveer 40% van hun nominale waarde verhandeld.

Ondertussen hebben beleggers in Oostenrijkse AA-obligatie die in 2117 vervallen dit jaar de zaak van hun leven gedaan. Door de neerwaartse druk op de obligatierendementen dit jaar zag deze obligatie met een looptijd van meer dan 50 jaar zijn waarde bijna verdubbelen.

Obligaties

3. Handelsoorlog-moeheid?

Door de handeloorlogen waren de markten duidelijk avers van Europese en Amerikaanse Investment Grade obligaties. Maar de verkopen worden steeds kleiner. Het ziet ernaar uit dat de markt na de talrijke krantenkoppen en tweets van de afgelopen maanden kampen met handelsoorlog-moeheid. Maar zouden handelsoorlogen de markten terug de daver op het lijf kunnen jaren ?

Volgens politieke geruchten is Elizabeth Warren, de koploper van de Democraten, nog meer bekommerd om handel dan Donald Trump. Zij wordt ook ,,de ergste nachtmerrie van de monopolisten" genoemd wegens haar kritiek op grote technologiebedrijven, die een belangrijk deel van de Amerikaanse IG Index voor hun rekening nemen. Hoewel de verkiezingen van 2020 nog ver af lijken, kan succes voor de Democraten voor een aantal rimpelingen op de markten zorgen.

Cijfers van het IMF schatten dat de handelsoorlog tussen de VS en China 0,8% van de wereldwijde groei heeft gekost, terwijl dit met 0,5% gecompenseerd werd door de wereldwijde monetaire versoepeling. Zou nog meer protectionisme en mogelijks hogere handelstarieven de beleggers in de toekomst terug laten verlangen naar Trump ?

Handelsoorlog

4. Op zoek naar rendement

Klopt het dat aandelen voor groei staan en obligaties voor inkomsten? Niet in Duitsland, Frankrijk, Japan en het Verenigd Koninkrijk, waar de reële rendementen zelfs op 30 jaar negatief zijn. Terwijl je in Italië maar zeven jaar hoeft te beleggen om een positief reëel rendement te behalen.

Geen wonder dat beleggers naar schuldpapier uit opkomende markten kijken in hun zoektocht naar rendement. Brazilië en Mexico bieden positieve reële rendementen, net als Turkije - maar pas op voor de stijgende inflatie.

Een angstwekkend voorbeeld van hoe ver beleggers moeten gaan om een positief rendement te behalen.

Highyieldobligaties

5. Negatief rendement op bedrijfsobligaties

Niet alleen overheidsobligaties, maar zelfs veel bedrijfsobligaties hebben nu een negatief rendement. Onderstaande grafiek toont de nominale waarde van de negatief renderende schuld in de ICE BofAML Euro Corporate index: die staat nu op maar liefst 1 biljoen euro! Het grootste deel van deze negatief renderende bedrijfsobligaties zit eigenlijk in de onderkant van het investment grade segment, namelijk A en BBB.

Negatieverendementen

6. Staatsleningen op hoogste niveau in vredestijd

De totale (publieke + private) schuld in de wereld is nog nooit zo hoog geweest. De overheidsschuld was het hoogst tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Maar de staatsleningen zitten nu op hun hoogste niveau in vredestijd. Neem bijvoorbeeld de Britse schuld: sinds 1700 pieken de staatsleningen telkens wanneer een oorlog of conflict gefinancierd moest worden. Maar wat verklaart de huidige piek van staatsleningen ?

Een mogelijk antwoord kan de grotere kracht van de democratie in de wereld zijn. Om zijn schuld af te lossen, moet een land een primair overschot handhaven. Eenvoudig gezegd moet het meer geld uit belastingen genereren dan dat het aan de burgers uitgeeft. Vroeger hadden de regeringen de macht om dit te doen, maar wie zou er nu voor een dergelijk scenario kiezen? Landen zoals Italië kenden een opstoot van populisme om van een tekort naar een overschot te proberen evolueren.

In deze nieuwe wereld hebben regeringen en centrale banken een angstwekkend probleem om de overheidsschuld onder controle te proberen houden.

Beleggen