Japan's Japaneseisering van de ontwikkelde wereld..

Luc Filip, Hoofd Discretionair Management, Banque SYZ

In juli kregen de financiële markten een bittere voorproefje van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Het rendement op Duitse 10-jarige Duitse obligaties daalde voor het eerst onder de depositorente van de Europese Centrale Bank. Het spook van de Japanseisering hangt nu boven Europa en er is een mentaliteitsverandering nodig bij de investeerders. Door te leren van het verleden en flexibele en ongedwongen oplossingen toe te passen, kunnen zij gelijke tred houden met het investeringslandschap.

De parallellen tussen de duik van Japan in de afgrond van stagnerende groei en lage inflatie en de moeilijkheden waarmee Europa momenteel wordt geconfronteerd, zijn onvermijdelijk. Ironisch genoeg lijkt Japan eindelijk uit het verschuivende deflatoire zand te voorschijn te komen in een tijd van somberheid in de eurozone.

Ondertussen, over de Atlantische Oceaan, kan de economie van de V.S. zijn zenit bereikt hebben aangezien de Federale Reserve met snijdende tarieven laatste Juli voor het eerst in 10 jaar begon. Angsten over handelsspanningen en zorgen over de kracht van de wereldeconomie blijven twijfel zaaien over de duurzaamheid van de Amerikaanse economische expansie. De ijzige wind van economische bloedarmoede waait niet alleen over Europa, maar is in de hele ontwikkelde wereld voelbaar.

Van uitbreiding tot instorten

De Japanse zombie decennia werden voorafgegaan door een periode van klassieke markteuforie. In december 1989 bedroeg de Nikkei 225 benchmark bijna 39.000 punten. Maar in 1990 is de markt catastrofaal tot stilstand gekomen, waardoor het jaar werd afgesloten met een verlies van 2 biljoen dollar. Het feest was voorbij.

Het overschot dat deze periode kenmerkte, werd alleen geëvenaard door de activaprijzen. Op het hoogtepunt van de vastgoedwaardering werd de waarde van het Keizerlijk Paleis hoger geacht dan die van Frankrijk. En er werd beweerd dat als je een rekening van 10.000 yen verloor in het Ginza district van Tokyo, het minder waard zou zijn dan het stuk land dat hij had gevonden. De daaropvolgende ineenstorting en de daaruit voortvloeiende schommelingen van de activaprijzen hebben het hele macro-economische systeem verstoord en Japan in een economische recessie gestort.

Japaneseisering is niet zomaar een uitdrukking in het jargon van de economen. Het heeft schadelijke gevolgen voor de echte wereld. Tientallen jaren van economische stagnatie hebben diepe psychologische littekens achtergelaten; onze horizon wordt gevormd door het verleden. Na het uitbreken van de crisis begonnen de Japanners te denken dat het de volgende dag altijd nog erger zou worden. Het gebrek aan vertrouwen in de toekomst heeft de slagaders van het financiële systeem opgedroogd: banken leenden niet meer uit en consumenten gaven niet langer uit.

Neerwaartse speculanten in de sneeuwstorm

Voor investeerders heeft de globalisering van Japan even ernstige gevolgen. Het impliceert dat lage tarieven geen tijdelijke anomalie zijn, maar eerder een nieuwe norm die investeerders moeten accepteren. Voor de obligatiemarkten is de Japaneseisering van Japan catastrofaal geweest. De obligatieopbrengsten zijn in een permanente bevriezingslaag gezakt en Japan is een echte begraafplaats geworden voor speculanten die op de stijging van de Japanse obligatieopbrengsten zijn aangewezen.

Onze beleggingsteamspecialisten verzetten zich tegen economen en investeerders die een dalende markt in de ontwikkelde landen verwachten. Naarmate de Japanseisering zich doorzet, denken ze dat de tarieven laag zullen blijven.

In het huidige klimaat van lage rente, waar de belangrijkste vrees is dat de rente sterk zal stijgen, is de eerste reflex van beleggers vaak het verkorten van de looptijd om het risico in hun portefeuille te minimaliseren. We denken er anders over. Wij zijn van mening dat een langere looptijd toegevoegde waarde kan creëren en kan bijdragen aan het beheer van het totale risico van portefeuilles.

Tegen de stroom in

Een groot deel van het universum van de staatsobligaties heeft inderdaad al te lijden onder de Japanseisering. In een dergelijke context zullen de opportuniteitskosten in verband met het aanhouden van liquiditeiten zeer hoog blijven in het licht van het feit dat de centrale banken een accommoderend beleid ter ondersteuning van de groei voeren. Deze situatie is bevorderlijk voor langetermijnobligaties.

De Japanse ervaring toont duidelijk aan dat beleggers die kiezen voor contant geld vanwege het lage langetermijnrendement op de langere termijn het onderspit delven. Over de periode van 15 jaar tot eind 2016 bedroeg het rendement op JPY-cash gemiddeld 0,24%, tegenover 0,92% voor Japanse staatsobligaties met een looptijd van 7 tot 10 jaar. Dit extra rendement ten gunste van langlopende obligaties lijkt op het eerste gezicht relatief laag. De kloof in termen van totale jaarlijkse prestaties is echter veel groter, met 2,44% voor Japanse staatsobligaties met een looptijd van 7 tot 10 jaar, vergeleken met slechts 0,34% voor contanten.

De accommoderende verschuiving van de Fed en de ECB zal van invloed zijn op de toekomstige koers van hun monetair beleid en zal een aanzienlijke invloed hebben op de financiële markten. Het zal de marktdeelnemers daarom dwingen hun posities in risicovolle activa te handhaven of zelfs uit te breiden om financiële repressie door monetaire krachten te voorkomen.

Flexibiliteit van de obligatietoewijzing

Aangezien de tarieven kunstmatig laag zijn, zal de aandelenallocatie tactisch moeten worden aangepast aan de groeitrends, aangezien waarderingen aan belang inboeten. Deze verhoogde risicobereidheid kan echter worden gerealiseerd door de overdracht van bepaalde obligatieactiva, via hoogrenderend krediet en schuld in opkomende vreemde valuta.

Beleggers moeten ook rekening houden met aandelen van hoge kwaliteit met een hoog dividend. Zij zouden minder blootgesteld moeten zijn aan het risico van een tijdelijke aanpassing van de rentetarieven en zouden ook een reëel alternatief op middellange en lange termijn moeten bieden in dit klimaat van lage rentetarieven.

De Japanseisering is niet in opkomst, maar is in veel opzichten al een feit. In deze nieuwe wereld van trage groei, lage percentages en ongunstige demografische ontwikkelingen moeten investeerders hun houding veranderen en van het verleden leren. Dit betekent dat er flexibele en ongedwongen oplossingen moeten worden toegepast die mee evolueren met het investeringslandschap. Bij SYZ beheren we wereldwijd gediversifieerde portefeuilles met behulp van innovatieve strategieën die erop gericht zijn om kapitaal te beschermen en rijkdom op een intelligente en duurzame manier te laten groeien.