Invesco: Recorduitgaven Single’s Day wijzen op sterke economische positie China in handelsconflict

Het recordbedrag dat deze week uitgegeven werd via webwinkel Alibaba tijdens Single’s Day, bewijst dat Chinezen bereid en in staat zijn geld uit te geven. “Het illustreert dat de fundamenten onder de Chinese economie sterk zijn”, stelt Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco.

Volgens Hooper suggereren de gegevens dat, hoewel de Chinese economie onder druk blijft staan, het land weerstand kan bieden tegen de situatie rondom het handelsconflict en zich niet tot concessies laat dwingen waar het zich niet prettig bij voelt.

Ondanks positieve geluiden over het mogelijk bereiken van een eerste fase in een handelsovereenkomst tussen China en de VS, ziet Hooper nog geen garanties voor slagen. “Er bestaat een gerede kans dat China de ondertekening van fase 1 koppelt aan het terugdraaien van enkele importtarieven, hetgeen voor de VS problematisch is om mee in te stemmen”, schetst ze.

De strateeg constateert dat de Chinezen afwachtend zijn met het verhogen van de import van Amerikaanse landbouwproducten, zoals sojabonen. Het land kan zich deze houding permitteren, omdat de economische groeivertraging lijkt te stabiliseren.

De afwachtende houding vormt voor China vooral een stok achter de deur, mochten de VS in fase 1 van de onderhandelingen onverhoopt besluiten geen tariefverlagingen door te voeren. De groeivertraging stabiliseert en de consument blijft bereid om geld uit te geven, wat aantoont dat het land de situatie rondom het handelsconflict voorlopig het hoofd kan bieden.