M&G verwacht maatregelen OPEC om olieoverschot te beperken

Experts waarschuwen voor een olieoverschot. De toevoer groeit vanuit de VS, Brazilië en Noorwegen, maar de vraag blijft achter. Dat schrijft de Britse vermogensbeheerder M&G. Dit gat tussen vraag en aanbod is niet nieuw, maar lijkt nu wel de spuigaten uit te lopen: de onbalans is volgens de huidige voorspellingen meer dan drie keer zo groot als het gemiddelde over vijf jaar.

Op basis van deze vooruitzichten is het moeilijk voor te stellen dat de olieprijzen in 2020 zullen stijgen. En toch is dat precies wat het doel moet zijn, vindt M&G. Nu de zomer op het noordelijk halfrond voorbij is en dus ook de vraag naar olie afneemt, groeien de wereldvoorraden en zijn er genoeg tekenen dat er echt te veel aanbod is. M&G denkt dan ook dat er ingegrepen gaat worden om de disbalans recht te trekken. Dit kan volgens hen op twee manieren.

Ingrijpen

Ten eerste kan de OPEC met een productiequotum de markt beïnvloeden. De organisatie heeft dit in zijn 60-jarige bestaan al vaker gedaan. Tijdens het komende OPEC-overleg van 5 en 6 december zal besproken worden of de productieverlaging nog verder wordt doorgevoerd, iets wat M&G verwacht. In Saoedi-Arabië wordt hier niet licht over gedacht, omdat de export dan uitkomt onder het niveau van de jaren negentig, wat een financiële aderlating zal zijn. Geschat wordt dat de gederfde inkomsten zo’n 20 miljard dollar zullen zijn, een bedrag dat gelijk is aan 3,2% van het Saoedische bbp. Maar als de olieprijzen met $10 per vat dalen is het effect over een heel jaar hetzelfde. Daarom zal de OPEC waarschijnlijk overgaan tot het indammen van de productie, want als er geen actie wordt ondernomen zal de prijs van het zwarte goud veel verder inzakken.

De tweede optie is om het aanbod vanuit niet-OPEC-landen te beperken. De Amerikaanse schalieolie is verantwoordelijk voor twee derde van de groei in aanbod van de afgelopen vijf jaar. Deze asymmetrische relatie tussen de prijsbeweging van olie en Amerikaanse schalieolieproductie – waar de productie snel toeneemt als de olieprijs stijgt, maar ook blijft groeien als de prijs (tijdelijk) daalt – betekent dat het erg lastig is om met de regulering van schalieolie overproductie van olie bij te stellen. Onderproductie valt daarentegen wel te bestrijden.

Hoe dan ook staan we aan de vooravond van stijging van de olievoorraden, wat de prijs in het verleden altijd heeft gedrukt. OPEC+, waarbij Rusland aanschuift, heeft het kartel verder versterkt en de organisatie zal dan ook alles uit de kast trekken om de prijs te manipuleren. Maar of ze snel genoeg zijn om te zorgen dat de olieprijs niet wegzakt is nog maar de vraag, vooral nu er minder vraag is vanwege seizoensinvloeden.