Skagen: Noord-Korea groot risico voor beleggers

Alexandramorris
Alexandra Morris

Noord-Korea vormt op dit moment het grootste politieke risico op het wereldtoneel. Voor Alexandra Morris, investment director bij Skagen, is dit reden om de risicobeheersing bij Skagen tegen het licht te houden. In een achtergrondartikel beschrijft Morris of de dreiging vanuit Noord-Korea impact kan hebben op de portefeuilles van Skagen. Vooralsnog gaat Morris ervan uit dat het business as usual blijft.

Politieke risico’s kennen mondiaal perspectief

Skagen kent een significante exposure naar Zuid-Koreaanse bedrijven, zoals Samsung, Hyundai en LG, en houdt daarom de ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland scherp in de gaten. Maar politieke bedreigingen worden steeds meer een mondiale aangelegenheid. Het domicilie van een bedrijf is vaak een inaccurate gids om te bepalen aan welke risico’s een onderneming is blootgesteld. Samsung bijvoorbeeld genereert 10% van zijn omzet in Korea, maar is verantwoordelijk voor 40% van de mondiale chipmarkt. De helft van de elektronische componenten wereldwijd is afkomstig uit Zuid-Korea. Een militair conflict met Noord-Korea kan grote impact hebben op producenten van smartphones, tablets, televisies en computers.

Noord-Koreaanse dreiging verrast niet meer

Daarnaast is de Noord-Koreaanse dreiging niet nieuw. Zuid-Koreaanse bedrijven hebben de ergste scenario’s in hun businessplannen verwerkt. Zo garandeert Samsung in geval van oorlog de bedrijfscontinuïteit door wereldwijd 33 productiefaciliteiten in 17 landen operationeel te houden, naast slechts vijf in Zuid-Korea zelf. Hyundai heeft soortgelijke maatregelen getroffen. Beide bedrijven hebben ook recentelijk significante binnenlandse investeringen aangekondigd, waarmee ze aangeven dat ze niet onder de indruk zijn van het Noord-Koreaanse wapengekletter.

Beleggers lijken het zelfvertrouwen van Samsung te delen. Het aandeel kent een minimale volatiliteit op de dagen die volgden na de 15 rakettests sinds februari dit jaar. Sinds de eerste rakettest is het aandeel 36,8% gestegen. De Zuid-Koreaanse beurs is in diezelfde periode 16,5% gestegen. Beide presteren beter dan de MSCI Emerging Market (+8,4%) en MSCI All Country World (+0,3%) indices. De VIX-index vertoont een soortgelijk beeld. In augustus noteerde hij 17,3 na de ‘fire and fury’-uitspraak van Trump. Maar dat is nog altijd beduidend lager dan de pieken in augustus 2016 na het Brexit referendum (26,2) en de Amerikaanse presidentsverkiezingen (23,0)

Business as usual

Fondsbeheerders moeten risico’s aangaan, zolang deze voldoende beloond worden. Dit is ook het geval bij de Zuid-Koreaanse beleggingen van Skagen. Nog altijd ziet Skagen aantrekkelijke waarde in Zuid-Korea, met name dankzij nieuwe hervormingsinitiatieven die gericht zijn op een grotere onafhankelijkheid van het bestuur en die bescherming moeten bieden aan minderheidsaandeelhouders.

Bedreigingen worden nauwlettend gemonitord, maar vooralsnog is het business as usual. Zuid-Koreaanse inwoners en bedrijven hebben geleerd geduld te oefenen met het noorden, het tromgeroffel waait vaak wel weer over.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.