Jupiter: Drie verrassingen voor beleggers in 2020

Alastair Gunn en Rhys Petheram, fondsmanagers bij Jupiter Asset Management, geven in hun outlook voor 2020 aan wat beleggers in het komende jaar wellicht kan verrassen.

1. De Republikeinen laten Trump vallen

Trump wordt niet de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Beleggers, analisten en politieke experts kunnen dit scenario onwaarschijnlijk vinden, maar dat zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die zich Trump nooit als president hadden voorgesteld - en het kan niet worden uitgesloten. Trump is immers verwikkeld in een schadelijk en zeer zichtbaar impeachmentproces.

Als Trump de verkiezingsstrijd niet aangaat, zal waarschijnlijk de Democraat Elizabeth Warren het moeten opnemen tegen een meer traditionele Republikeinse kandidaat - en markten zullen dit moeten inprijzen. Als dit het geval is, zal het waarschijnlijk leiden tot de benoeming van een Amerikaanse centrumregering. Hoewel Warren opvattingen heeft over financiële regelgeving en Wall Street die haar stevig aan de linkerkant van haar partij plaatst, zorgt het Amerikaanse systeem van checks and balances en een Senaat die waarschijnlijk in Republikeinse handen blijft, voor een meer gematigde houding om goedkeuring in het Congres te kunnen krijgen voor veel van haar beleid.

Met een nieuwe regering kunnen we een positievere consensus over de wereldwijde groei tegemoet zien, evenals een ommekeer in het milieubeleid, waarbij de VS terugkomen op hun beslissing om het VN 2015-akkoord over de beperking van de klimaatverandering op te zeggen en kan de basis worden gelegd voor mogelijk de uitgifte van de allereerste groene obligatie door de US Treasury, een idee dat momenteel ondenkbaar lijkt. Met andere woorden, voor markten zou een terugkeer naar het centrum een ​​terugkeer naar de norm zijn.

Uiteindelijk zou een presidentsverkiezing zonder Trump in feite de markten ten goede komen. De stijl van regeren van Trump is volkomen onvoorspelbaar en hij kan markten 's nachts verstoren met een enkele tweet. Een meer centristische overheid zou helpen een deel van de risicopremie uit de activawaarden te verwijderen, wat een grote impact op de waarderingen wereldwijd zou kunnen hebben.

2. Het einde van goedkoop geld

Centrale banken besluiten de kwantitatieve versoepeling (QE) op te geven. Men zou kunnen stellen dat het QE-experiment uitgewerkt is en als de wereldeconomie blijft verzwakken we de introductie van alternatieve stimuleringsmaatregelen kunnen zien.

Naar onze mening ligt het voor de hand dat de overheid flinke stimuleringsmaatregelen gaat treffen. Er is geen enorme verbeeldingskracht voor nodig om een land voor te stellen dat een streep trekt door QE en in plaats daarvan grote overheidsuitgaven doet. Een overheid zou kunnen proberen de economie van brandstof te voorzien via uitgaven voor infrastructuur en gezondheidszorg of zelfs de groene economie.

Uiteindelijk zijn er weinig wapens over in het arsenaal als het gaat om het bestrijden van een volgende recessie. Er zijn maar weinig stimuleringsopties en we denken dat het waarschijnlijk is dat overheden en centrale banken zullen worden gedwongen bestedingsexperimenten uit te voeren om de volgende wereldwijde vertraging te keren.

3. Waarde komt weer in de mode

Nauw verbonden met de aanhoudende wereldwijde vertraging en het potentieel voor nieuwe stimuleringsmaatregelen is het vooruitzicht van een terugkeer naar waarde. Wij denken zelfs dat deze rotatie een belangrijk kenmerk van de aandelenmarkten in 2020 zou kunnen zijn. Om dit te laten gebeuren, moeten de obligatierendementen stijgen. Het intrekken van QE zou dit aanmoedigen, evenals een uitbreiding van de overheidsuitgaven.

Bovendien is QE ongelooflijk gunstig geweest voor snelgroeiende, momentumaandelen zoals de FANG's (Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet) en nieuwkomers op dit gebied. Toch zijn het juist de bedrijfsmodellen van deze start-ups zoals WeWork en Peloton, met hun afhankelijkheid van goedkope schuld om hun expansie te voeden, die tekenen van spanning beginnen te vertonen. Zodra de eigenaren van deze activa, die het tot nu toe goed hebben gedaan, beginnen te voelen dat het risico stijgt, zal elk slecht nieuws een vlucht naar de uitgang veroorzaken. Als dat zich voordoet, zal het een verschuiving in de richting van de tot dan toe unloved aandelen bevorderen.

Deze rotatie zou ons goed uitkomen, omdat we structureel de voorkeur aan waarde geven als het gaat om aandelen, terwijl we defensief gepositioneerd zijn, omdat we denken dat de situatie erger zal worden voordat deze verbetert. Wat betreft de blootstelling aan obligaties, houden we de omslag naar waarde in de gaten en zullen we de looptijd verkorten als we denken dat de tijd rijp is.