AXA IM: Beleggers sorteren voor op strenger klimaatbeleid

De rendementsvooruitzichten voor de meeste beursgenoteerde beleggingen zijn laag. Er is echter een thema dat hierin verandering kan brengen: Klimaat.
Chrisiggo
Christopher Iggo

Dit stelt Christopher Iggo, CIO Core Investments van AXA Investment Managers, in zijn nieuwste marktcommentaar. Hij zegt erbij dat er ten aanzien van klimaat echter nog geen duidelijke routekaart ligt.

Toch ziet hij bewegingen op de beurzen die wijzen op een tweedeling. Zo zijn aandelen in de autosector en high yield-obligaties met een CCC-rating achtergebleven. Obligaties met een CCC-rating van energiebedrijven maken maar 2,5% uit van de high yield-markt, maar dragen ondertussen 20% bij aan de rentebetalingen.

Iggo vraagt zich af of de sectoren met de grootste uitstoot al worden gestraft door ‘de onzichtbare hand’ van de markt. ‘Is het interessant? Is het een waarschuwing? Is het een rechtvaardiging voor hardere duurzaamheidseisen? Mogelijk alle drie.’ Het is de multi-asset strateeg duidelijk dat klimaatverandering momenteel centraal staat voor beleidsmakers, ook in de financiële sector. Op lange termijn zullen beleggers die in hun portefeuilles rekening houden met klimaatdoelen dit terugzien in hun rendement, verwacht hij. ‘In een wereld waarin traditionele rendementsbronnen onder druk staan, is het van super-belang om te laten zien dat kapitaal wordt ingezet om aan de klimaatdoelen tegemoet te komen’, voegt Iggo toe.

Over het algemeen ziet de strateeg weinig reden om enthousiast te worden van de huidige waarderingen op financiële markten en de vooruitzichten voor economische groei. Toch ziet hij ook dat afgelopen maanden het beleggerssentiment verbeterd is en geld weer naar de beurs stroomt.

Iggo raadt aan te beleggen met het oog op groei op de lange termijn. Maar de risico’s nemen toe, zo waarschuwt hij. Een terugval van de economische groei in de Verenigde Staten tot beneden de 1,6% zou de werkloosheid doen toenemen en daarmee het optimisme onder beleggers eroderen.