BNY Mellon Investment Management: Japanse economie 'ondergewaardeerd verhaal'

De Japans economie is letterlijk en figuurlijk ‘een ondergewaardeerd verhaal’. Na een langdurige periode van krimp, biedt deze nu een aantrekkelijke mogelijkheid voor beleggers, betoogt Miyuki Kashima, hoofd Japanse aandelen bij BNY Mellon Asset Management Japan Limited.

Na vele jaren in het slop, is het nominale bbp meer dan ¥533 biljoen. Daarmee heeft de Japanse economie na twee verloren decennia zich hersteld. Miyuki Kashima wijt het herstel met name aan Abenomics, het hervormingsprogramma van premier Shinzo Abe, die in 2012 aantrad. “Als je een stapje terug doet en kijkt naar wat de overheid de economie heeft beloofd en wat daadwerkelijk is bereikt, is het behoorlijk indrukwekkend. Het vormt een positief vooruitzicht voor beleggers”, stelt Kashima.

Er zijn verschillende redenen waarom Japan juist nu zo interessant is voor internationale beleggers. Niet alleen lopen wereldwijde beleggers nog niet warm voor Japanse aandelen, ze zijn tevens ondergewaardeerd. Dat biedt kansen voor beleggers als in de toekomst de koersen stijgen.

Volgens Kashima is er alle reden om aan te nemen dat dit gebeurt. Als bewijs van de groeiende kracht en het vertrouwen van het Japanse bedrijfsleven, legt Kashima de nadruk op Japanse loongroeicijfers. “Na decennia van stagnatie verhogen grote bedrijven en internationale bedrijven de salarissen nu gestaag.”

Ook de krediet/deposito-ratio van Japanse banken is met 60% laag en daalt nog steeds. Voor Kashima illustreert dit dat Japanse banken beter in staat zijn om geld uit lenen dan hun wereldwijde tegenhangers. "Het betekent dat als Japanse bedrijven geld willen lenen om hun potentieel te maximaliseren, kapitaal daadwerkelijk beschikbaar is.”

Het is nog maar de vraag of dat nodig is, want als banken geld te besteden hebben, geldt dat ook voor Japanse bedrijven. Dit is deels te wijten aan de deflatiegeschiedenis: in een deflatoire omgeving was het logisch om niet te investeren. Ervan uitgaande dat deflatie eindigt en het sentiment verbetert, zouden bedrijven bereid zijn meer geld uit te geven - met een positief domino-effect, zowel voor de bredere economie als voor beleggers in het algemeen.

Het beeld dat Japan zeer export-afhankelijk is, is onjuist. Japan heeft van alle ontwikkelde economieën een van de laagste exportquotes. Het is voor internationale beleggers makkelijk om over het hoofd te zien, maar Japan heeft een levendige binnenlandse economie en de bedrijven die het daar goed doen, kunnen dit vaak doen zonder al te veel te verwijzen naar wat er gaande is in de rest van de wereld."