Robeco bouwt risico bedrijfsobligatieportefeuilles af

Robeco ziet de waarderingen voor high yield en emerging market-obligaties pieken en neemt meer obligaties met hogere kredietratings in portefeuille, melden strategen van het Credit Team in hun nieuwste outlook.

High yield-obligaties hebben het dit jaar goed gedaan, maar het is zeer de vraag of deze trend aan zal houden. ‘Terwijl de focus dit jaar lag op de outperformance van obligaties met een BB-rating ten opzichte van die met CCC-ratings, zien we recent het segment met B-ratings onder druk komen’, aldus Jamie Stuttard, hoofd Global Macro Fixed Income, in een toelichting op de Credit Quarterly Outlook.

De liquiditeit op de schuldenmarkten kan een probleem worden, om te beginnen in de markt voor private debt, waar de leverage afgelopen tijd is toegenomen, waarschuwt Stuttard. De groei van multi-asset credit fondsen, afgekort tot ‘MAC’, maakt dat publieke en private markten meer dan ooit gelinkt zijn.

Als multi-assetbeleggers risico moeten afbouwen, zal dat zich niet tot één segment beperken. Stuttard: ‘Als de markt voor bedrijfsleningen meer barsten gaat vertonen, ligt het voor de hand om spillover-effecten naar de markt voor high yield te verwachten. Pas op voor onverteerbaarheid van de Big MAC!’

Met zowel de economische als de kredietcyclus in een zeer vergevorderd stadium, is het in deze marktomstandigheden volgens de obligatiebeleggers van Robeco tijd om risico af te bouwen. Met het oog op de economische vooruitzichten voor 2020, geeft het team voor de eigen portefeuilles daarom voorkeur aan investment grade boven high yield-obligaties.

Marketcycle