M&G tipt Japanse aandelen

De Japanse eerste minister Shinzo Abe schreef op 25 september vervroegde verkiezingen uit in de hoop zo een grotere meerderheid te verwerven. Dat moet hem toelaten zijn economisch plan verder uit te rollen. Maar met de vervroegde Britse verkiezingen van verleden juni nog vers in het hoofd voelt dit aan als een gewaagde gok.

De beleggers zouden kunnen besluiten om Japanse aandelen te mijden. Maar qua waardering ziet de Japanse aandelenmarkt er beduidend anders uit dan in het verleden. De aandelenrendementen zitten op 7% (tegen 2% in 1994), terwijl de risicopremies tot de meest attractieve ter wereld behoren.

Er zijn ook macro-economische argumenten:

 • De overheidsschuld blijft hoog, maar de Bank of Japan bezit er ongeveer 40% van, wat suggereert dat het probleem dikwijls overdreven wordt.
 • Het bbp is tot om en bij 1,4% op jaarbasis gestabiliseerd, waarbij de consumptie en vooral de investeringsgroei een positieve bijdrage leverden in de voorbije kwartalen.
 • De werkloosheidsgraad is sinds 2009 gradueel gedaald naar nauwelijks 2,8% in juli van dit jaar. Dit ging gepaard met een stijging van de participatiegraad (vooral door de toename van de participatiegraad van vrouwelijke werknemers).
 • Het belangrijkste is de blijvende stijging van de bedrijfswinsten, de jongste winst/aandeel cijfers waren boven de verwachtingen van de analisten van 12 maanden geleden.

  Tenslotte zou een verbetering van het deugdelijk bestuur een interessante rol kunnen spelen om in de toekomst meer waarde te creëren. Hoewel het succes van Abenomics voor discussie vatbaar is, schijnt de Japanse economie op het juiste spoor te zijn en wijst de algemene macro-economische plaatje in de richting van een gunstige omgeving voor de Japanse ondernemingen. In combinatie met de aantrekkelijke waarderingen maakt dit Japanse aandelen tot een interessante belegging op middellange termijn. Het politieke landschap mag dan misschien wat gecompliceerder worden en wat onzekerheid in de markt brengen, maar dat zou op zijn beurt bijkomende kansen kunnen creëren.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.