Britse verkiezingen: Meer zekerheid rondom Brexit, trage groei VK blijft

De verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk verhoogt de kans op goedkeuring van de Brexit-deal, maar leidt op de lange termijn niet tot een hogere economische groei.

Dat blijkt uit een inventarisatie van commentaren, opgesteld door verschillende assetmanagers. Het verkiezingsresultaat leidt volgens hen tot slechts een kortstondige groei van de Britse economie. Ook het Britse pond en aandelenmarkten krijgen te maken met stijgende koersen. Maar deze ontwikkelingen zijn slechts van korte duur.

“Uiteindelijk is een finale Brexit-overeenkomst nodig voor verdere vooruitgang”, tempert Esty Dwek, hoofd Global Market Strategy bij Natixis IM, de verwachtingen. Zij verwacht dat de economische groei in het VK zwak blijft en dat de Bank of England volgend jaar de beleidsrente zal moeten verlagen.

Jamie Stuttard typeert de huidige kortstondige opleving als een ‘relief rally’. Stuttard, hoofd van het Global Macro Fixed Income Team bij Robeco, constateert dat de markt een zucht van verlichting slaakt nu veel onzekerheden over de Brexit, eventuele hogere belastingen voor bedrijven en de mogelijkheid van een ‘hung parliament’ zijn weggenomen. Politiek gezien verwacht Stuttard de komende vijf jaar ‘aanmerkelijk minder drama in Westminster’ dan de afgelopen drie jaar.

Hoewel de uitslag de weg plaveit voor de Brexit, die gepland staat voor eind januari, staat het Verenigd Koninkrijk nog wel voor uitdagingen. “Op langere termijn zal het VK nog steeds moeten onderhandelen over een EU-handelsovereenkomst”, legt Emma Mogford, portfoliomanager bij Newton Investment Management uit. “Dit impliceert aanhoudende onzekerheid, die ook Britse bedrijven op korte termijn zal treffen.” Ook zal het pond waarschijnlijk volatiel zijn totdat duidelijk is hoe de tweede fase van de Brexit eruitziet.

Die Brexit leidt onherroepelijk tot enige economische schade, verwacht hoofdeconoom Shamik Dhar van BNY Mellon Investment Management. Of dat op lange termijn het geval is, is nog onduidelijk. “Een stabiele meerderheidsregering die werk maakt van de Brexit, pakt ook positief uit voor beleggers die al enige tijd op hun handen zitten”, stelt Dhar.

David Page, econoom bij AXA IM ziet de economische groei wel aantrekken, ondersteund door enige vorm van expansief begrotingsbeleid. Hij verwacht dat de Britse economie volgend jaar zal versnellen en een groei van 1,2% in 2020 realiseert. “Een soepeler begrotingsbeleid zou de economie een duwtje in de rug moeten geven, ondanks de aanhoudende onzekerheid over de Brexit. Het is echter nog onduidelijk hoe het begrotingsbeleid van de Tories er uit gaat zien.”