Marktcommentaar IG Europe: De Engelse centrale bank staat onder druk

Brexit en handelsgeschillen hebben tot nu toe weinig impact gehad op de Britse arbeidsmarkt. Dat zegt Salah Bouhmidi, analist financiële markten bij broker IG Europe. Het werkloosheidspercentage is nu 3,8% en bereikt niveau’s die voor het laatst in de jaren zeventig werden bereikt. De solide arbeidsmarkt geeft de centrale banken rugdekking, maar voor hoe lang?

De arbeidsmarkt is in oktober niet verslechterd, sterker nog de groei van de werkgelegenheid overtrof de verwachtingen. Britse centrale bankiers zullen waarschijnlijk de rentetarieven tijdens de vergadering van donderdag niet verlagen.

De eerste grijze wolken beginnen zich echter langzaam samen te pakken, aldus Bouhmidi. “Dit zal een voortzetting van het expansieve monetaire beleid noodzakelijk maken”. De bbp-groei lijkt te stagneren in het vierde kwartaal. Als gevolg hiervan zal ook de groei van de werkgelegenheid aanzienlijk vertragen. Bovendien is Boris Johnson vastbesloten om de overgangsperiode met de EU niet te verlengen - wat de Brexit-onzekerheid niet uit de weg zal ruimen.

De solide Britse banenmarkt geeft de BoE een tijdbuffer. De buffer is echter klein en kan begin volgend jaar opgebruikt zijn waardoor de BOE onder druk komt te staan. Volgens Reuters is de kans op een belangrijke renteverlaging op donderdag 3,72 procent. Beleggers verwachten daarom dit jaar geen verdere stimulering van het monetaire beleid. “Dit zou de rally van het Britse Pond verdere bullish impulsen kunnen geven”.

Technisch steunpunt bereikt

Het Pond is de afgelopen periode sterk gestegen en bereikt het ook belangrijke technische niveaus. De BoE zou dit rentebesluit kunnen aangrijpen om de druk op het Pond op korte termijn enigszins te verlichten, aldus Bouhmidi.

De rally lijkt momenteel af te nemen vóór de BoE-bijeenkomst van vanmiddag. Vanuit technisch oogpunt werd vorige week een zeer belangrijk weerstandsgebied getest toen de dollar het niveua van 1,35 bereikte, toch kon dit niveau niet worden uitgenomen. Het gebied rond 1,35 markeert ook het dieptepunt van januari 2009 en heeft in het verleden verschillende keren als signaalgenerator gewerkt.

“Als de BoE de markt niet verrast, zou ik me een nieuwe aanval op het niveau van USD 1,35 kunnen voorstellen. Aan de andere kant, als er een verrassing is, kan het pond op de korte termijn naar USD 1,3014, na de mislukte aanval op USD 1,35”.