Skagen: 2 redenen voor beleggers om exposure aan China te verhogen

Frederikbjelland
Frederik Bjelland

De Chinese economie is de op een na grootste groeimotor ter wereld en biedt significante langetermijnkansen voor actieve beleggers, schrijft Fredrik Bjelland, fondsbeheerder bij Skagen Funds. Internationale beleggers zijn nu nog onderwogen in Chinese A-aandelen, maar via de A-aandelenmarkten in Shanghai en Shenzhen kunnen beleggers profiteren van de transitie die de Chinese economie doormaakt.

Minder groei is eigenlijk gunstig

De groeivertraging in China moet positief gezien worden, meent Bjelland. In het verleden werd kredietvoorziening gebruikt om de groei te bevorderen, maar op langere termijn is dat niet houdbaar. De recente groei is meer en meer te danken aan hervormingen aan de aanbodzijde. Overcapaciteit wordt teruggedrongen en de overheid maakt serieus werk van het houden van bedrijven aan de milieuwetgeving. Het resultaat hiervan is dat een periode van bijna 5 jaar van deflatie van producentenprijzen eindigde in 2016.

Door de groeivertraging verbetert de groeibalans in China. De tertiaire sector, consumptie en diensten in plaats van industrie en landbouw, draagt het meest bij aan de economische groei. Er wordt daarnaast steeds meer geïnvesteerd in bedrijven uit de nieuwe economie. Zo beweegt de Chinese economie gestaag in de richting van een consumptie-gedreven model.

Hoge schuldenlast, maar niet bij huishoudens

Beleggers vrezen met name de hoge schuldenlast in China en het risico van een harde landing. Dat laatste vindt Bjelland overdreven, alleen al het feit dat deze controverse reeds vijf jaar voortduurt, laat zien dat de groeivertraging in feite een zachte landing is. Ook is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen bedrijfsschuld (die is relatief hoog) en de schuld per huishouden (die is juist relatief laag). Zorgvuldige analyse helpt om met schulden overladen bedrijven te mijden. Chinese consumenten zijn spaarzaam en met weinig mogelijkheden voor langetermijninvesteringen is er ruimte om meer schuld aan te gaan - met name op de huizenmarkt. Bjelland verwacht dan ook dat op termijn bedrijfsschuld naar huishoudens zal worden getransfereerd via de vastgoedmarkt.

Urbanisatie is aanjager op lange termijn

De belangrijkste drijfveer voor de Chinese economie op de lange termijn is de verstedelijking. Hoewel Chinese steden gigantisch lijken, bedraagt de officiële urbanisatiegraad volgens de China International Capital Corporation Bank (CICC) niet meer dan 60%, terwijl 80% gemiddeld is voor ontwikkelde markten. De verstedelijking zal doorgaan in China, en dit zal gepaard gaan met significante investeringen in infrastructuur, huizen en milieu.

Twee redenen om te beleggen in A-aandelen

Door te beleggen in A-aandelen - in yuan genoteerde aandelen van Chinese bedrijven die op de beurzen van Shanghai en Shenzhen worden verhandeld - kunnen beleggers profiteren van de kansen die de economische transitie in China biedt. De beurzen van Shanghai en Shenzhen vormen samen de op een na grootste aandelenmarkt ter wereld met een marktkapitalisatie van 7.000 miljard US dollar. Particuliere beleggers zijn goed voor 80% tot 90% van de activiteit in A-aandelen.

Volgens Bjelland zijn er twee argumenten waarom internationale beleggers de A-aandelenmarkt serieus moeten nemen:

 • 1. A-aandelen vertegenwoordigen beter waar China zich nu bevindt en in welke richting haar economie zich beweegt.
 • 2. Veel internationale beleggers zijn nu nog significant onderwogen in China, maar dat zal niet lang meer duren.

  Tot nu toe is slechts 3% van de A-aandelen in handen van buitenlandse investeerders, de weerslag van jarenlang gebrek aan toegankelijkheid en scepsis over deze markt. Maar dit zal naar de verwachting van Skagen geleidelijk veranderen, mede dankzij de Hongkong Connect Group , de beursverbinding tussen de beurs van Hongkong en de beurzen van Shanghai en Shenzhen, en de opname van Chinese A-aandelen in de MSCI Wereldindex.

  Focus op fundamentals

  De Chinese A-aandelenmarkt is door zijn structuur, hoge handelsactiviteit en brede aanbod van aandelen een ideale markt voor markt voor actieve fondsbeheerders en contraire beleggers. Skagen meent dat de fundamentals de sleutel vormen tot succesvol beleggen en dat ‘groei’ enigszins wordt overgewaardeerd door binnenlandse beleggers in China. Door te focussen op kwalitatief hoogwaardige bedrijven en bedrijfssectoren kan een aantrekkelijk risicogewogen rendement worden gerealiseerd.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.