Onderzoek Amundi: Eurozone overtreft Noord-Amerika in prestaties ESG-beleggingen

Eurozone-aandelen presteren beter dan Noord-Amerika als het aankomt op ESG-beleggen. Dat concluderen Thierry Roncalli, hoofd Quantitative Research en groep-CIO Vincent Mortier van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi in nieuw onderzoek.

In het kort:

  • ESG-beleggingen blijven een bron van outperformance in de eurozone, terwijl het rendement in Noord-Amerika sinds 2018 onder druk staat
  • In Europa heeft de Social-pijler nu de grootste impact, wat aangeeft dat Environmental- en Governancefactoren niet de enige zorgen zijn onder beleggers ESG gaat niet langer over uitsluiting en is nu volledig geïntegreerd in aandelenselectieprocessen

    Zij merken op dat na een periode van consistentie van acht jaar, er een gat is ontstaan in de aandelenontwikkeling tussen Europa en de VS. In Noord-Amerika ziet Amundi een afname van de alpha-generatie op alle dimensies, en zelfs een verlies op de milieupijler, terwijl in de eurozone dezelfde positieve dynamiek wel nog steeds actief is, met de milieu- en sociale pijlers die het beter doen.

    Bijvoorbeeld, het kopen van de best-in-class (of 20% best gerangschikte) ESG-aandelen en de verkoop van de worst-in-class (of 20% slechtste gerangschikte) ESG-aandelen zou een jaarlijks rendement van 5,8% in de eurozone hebben gegenereerd, maar slechts 0,6% in Noord-Amerika (versus 6,6% en 3,3% voor de periode 2014-2017).

    Binnen de pijlers E, S en G is er bovendien sprake van een trendbreuk: Het Social-component liep in de periode 2014-2017 qua prestaties achter bij de componenten Enviromental en Governance. Echter, sinds 2018, is Social het best presterende component binnen ESG-beleggen.