ETF Securities: Veroorzaakt bitcoin een terugkeer naar de 'gouden standaard'?

Martinarnold
Martin Arnold

De Amerikaanse president Herbert Hoover (1929-1933) zei het al: ”We hebben goud omdat we regeringen niet kunnen vertrouwen." Om precies dezelfde reden kopen veel beleggers bitcoins. Zij menen dat de interventies van centrale banken de waarde van het geld ondermijnt. Andere beleggers stappen in bitcoin omdat zij menen dat de potentiële wijdverbreide acceptatie en bruikbaarheid van bitcoin zullen leiden tot een prijsstijging van de cryptovaluta, stelt Martin Arnold, valutastrateeg bij ETF Securities.

Aangezien de hoeveelheid bitcoins gelimiteerd is, kan de prijs van bitcoin inderdaad stijgen als het gebruik ervan toeneemt. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Als de acceptatie van bitcoin of een andere cryptovaluta met beperkt aanbod toeneemt, is in theorie de groei van de economie beperkt. Een afname van het bitcoin-aanbod (richting nul) zal de groei van de economie belemmeren. En juist de groei van het geldaanbod is cruciaal voor de economische groei en daarmee een uiterst belangrijk onderdeel van het monetaire beleid.

In zekere zin doet het gebruik van een cryptovaluta denken aan de gouden standaard. Hoewel veel versies van de gouden standaard in de geschiedenis zijn komen bovendrijven, was het uitgangspunt altijd de converteerbaarheid van valuta naar goud tegen een bepaalde wisselkoers. Hierdoor kon prijsstabiliteit worden gerealiseerd en de mogelijkheid voor overheden worden beperkt om geld bij te drukken, waardoor de valuta devalueert en eventueel hyperinflatie kan ontstaan.

Het gebruik van de gouden standaard mislukte om verschillende redenen. Een groot probleem was dat het ervoor zorgde dat de handen van beleidsmakers gebonden waren als het een keer economisch tegenzat. Uiteindelijk wordt de groei beperkt door de hoeveelheid goud in omloop (ervan uitgaande dat goud voor 100% dekking zorgt). Op dezelfde manier, hoewel vroege beleggers in bitcoin enthousiast zijn over de prijsstijging van bitcoin, zou een eventuele economische neergang de prijs van bitcoin kunnen laten ineenstorten en dat zou dan nog wel eens verergerd kunnen worden doordat een centrale bank als ‘lender of last resort’ afwezig is.

Misschien zou een bitcoin-standaard, zoals geopperd door Warren E. Weber (1), de volatiliteit van bitcoin kunnen elimineren. Als valuta's door bitcoin worden gedekt, zouden zij in lijn met de prijs van bitcoin bewegen. Echter, de problemen die gepaard gaan met de groei van het geldaanbod zullen blijven.

[1] Warren E. Weber: “A Bitcoin Standard: Lessons from the Gold Standard”, Oktober 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.