Robeco: Outperformance niet-Amerikaanse aandelen

Wereldwijde aandelen gaan dit jaar goed presteren, met name niet-Amerikaanse aandelen laten dit jaar mogelijk een outperformance zien. Dat concludeert Fabiana Fedeli, Global Head Fundamental Equities bij vermogensbeheerder Robeco in de outlook ‘Embrace the underdog’.

Fedeli is optimistisch over niet-Amerikaanse aandelen door de staat van de macro-economie. “Deze blijkt veerkrachtiger dan verwacht, met enkele tekenen van uitbodeming.” Daarnaast ziet Fedeli signalen dat het winstmomentum niet langer verslechtert. “In de meeste markten zijn de winstherzieningen weliswaar nog steeds negatief, maar ze worden overal wel minder negatief. Als beste uit de bus komt de VS, waar de laatste cijfers licht positief zijn, en opkomende markten, waar de winstherzieningen nu bijna neutraal zijn.”

Het akkoord tussen de VS en China biedt hoop dat een verdere escalatie in de handelsoorlog uitblijft en bovendien de weg vrijmaakt voor een afgeslankte handelsdeal die zorgt voor enig herstel van het ondernemersvertrouwen en de investeringen door bedrijven. “Dat zou bijdragen aan een terugkeer van de winstgroei en is een positief signaal voor wereldwijde aandelen. Een duidelijk opwaarts winstmomentum is het hele puzzelstukje dat nog ontbreekt, maar we zien de achtergrond positiever worden en katalysatoren ontstaan”, stelt Fedeli.

Een ander positief punt is de asymmetrische risico-rendementsverhouding, die positief is voor aandelen buiten de VS. De winstgroei wist daar vrijwel gelijke tred te houden met die in de VS, terwijl de waarderingen zijn achtergebleven. De consensusverwachting van IBES voor de winstgroei in 2019 bedraagt zowel voor Amerikaanse aandelen als voor aandelen uit opkomende markten zo'n 1,1%. Beleggers betalen echter een koers-winstverhouding van 20,4x voor Amerikaanse aandelen tegenover 14,6x voor hun tegenhangers uit opkomende markten.

Voorts komt er een einde aan de opgaande aandelenkoersen in de VS. Fedeli berekent dat Amerikaanse aandelen sinds eind 2007 – net voor de uitbraak van de wereldwijde financiële crisis –een rendement van 194% hebben gerealiseerd (totaalrendement in euro's). “Het rendement van andere regionale markten steekt daar schril bij af: 57% voor Japan, 32% voor Europa en een schamele 27% voor opkomende markten. Het is nu tijd voor een herwaardering van de underdog, zolang de fundamentals maar blijven verbeteren.”