BlackRock: Leiden de positieve vooruitzichten tot overmoed?

De dollar stabiliseert of verzwakt de komende zes tot twaalf maanden. Dat verwachten de experts van BlackRock in hun wekelijkse commentaar. Die beweging wordt volgens hen veroorzaakt door twee factoren: verschillende monetaire beleidslijnen en de risicobereidheid van beleggers.

In ontwikkelde landen zullen de centrale banken een rustpauze inlassen, terwijl in opkomende markten wellicht ruimte ontstaat voor extra versoepeling. Een afname van de handelsspanningen stut de risicobereidheid van beleggers en vermindert de vraag naar de dollar als veiligehavenmunt. Daarom gaat onze voorkeur momenteel uit naar obligaties en aandelen van opkomende landen in lokale valuta.

Dollarkoers

De wereldwijde handelsspanningen en de gevolgen hiervan voor de wereldwijde groei luidden een dollar-rally in die vergelijkbaar was met de periode vlak na de crisis, zo blijkt uit bovenstaande grafiek.

De dollar fungeert doorgaans tijdens oplaaiende geopolitieke onrust als veilige haven. Nu de VS en China een beperkte fase 1-handelsdeal zijn overeengekomen en een gewijzigd vrijhandelspact tussen de VS, Canada en Mexico door het Amerikaanse congres is geloodst, verwachten de experts van BlackRock dat de rol van de dollar als veilige haven vervaagt. Teken aan de wand is dat speculanten hun netto longposities op de Amerikaanse munt aanzienlijk hebben teruggebracht, zo blijkt uit berekeningen van Reuters en uit gegevens van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission.

Begin 2019 gold de dollar, dankzij het strenge rentebeleid van de Fed, als de sterkste munt van alle ontwikkelde markten. Sindsdien heeft de Fed een ‘dovish shift’ gemaakt. De verwachting is dat deze aanpak de dollar stabiel houdt ten opzichte van andere valuta in ontwikkelde landen. Europese valuta's, waaronder de euro en het Britse pond, profiteren van de afname van onzekerheid rond de Brexit waardoor enige opwaartse druk op de dollar wordt weggenomen.

Beleggers doen er goed aan waakzaam te blijven voor geopolitieke risico’s, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Deze kunnen leiden tot risico-afwijkingen die beleggers weer in de armen van de dollar drijven, aldus de experts van BlackRock. Een ander risico: de Fed klonk onlangs onverwacht hawkish vanwege de verrassende sterke economische groei en inflatiecijfers. Markten kunnen kwetsbaar zijn voor dergelijke schokken. Bovendien kan de lage volatiliteit in de verschillende beleggingscategorieën, inclusief valuta's, tot overmoed leiden.