DWS: Coronavirus heeft negatieve impact op Chinese economie

Hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen is onduidelijk, maar een ding is zeker: het zal in het eerste kwartaal van 2020 een duidelijk negatieve invloed hebben op de Chinese economie en de aandelenmarkten. Dat schrijft vermogensbeheerder DWS in hun laatste CIO Flash ‘Coronavirus – too early to rely on the SARS pattern’.

De belangrijkste punten:

  • Ondanks tussentijds herstel, zullen de financiële markten nog enige tijd last hebben van de gevolgen van het coronavirus totdat de groei van het virus afvlakt.
  • De huidige database is niet in staat om betrouwbare voorspellingen te doen – het is daarom aan te raden om een voorzichtige positie in de portefeuilles aan te nemen.
  • De SARS-epidemie had een aanzienlijke impact op de economische groei en de aandelenmarkten op de korte termijn, maar deze herstelden zich daarna grotendeels. Echter, het is belangrijk om de parallel tussen het coronavirus en de SARS-epidemie niet te overdrijven.

    Met bijna 8.000 besmettingen in China, Macau en Hongkong overstijgt het coronavirus het SARS-virus dat 17 jaar geleden meer dan 5.000 patiënten opleverde. Het is bemoedigend om te zien dat China over het algemeen beter op de situatie reageert dan ten tijde van de SARS-epidemie, alhoewel er sceptisch wordt gereageerd over de transparantie van Peking rondom de aantal geïnfecteerden en doden.

    De financiële markten reageren grotendeels zoals verwacht: de getroffen sectoren zoals energie, transport, luxegoederen, financiën en grondstoffen zijn disproportioneel in waarde gedaald. “Veilige” beleggingen zoals staatsobligaties, goud, yen en franken profiteren van de situatie. De kwaliteitswaarde van bedrijfsobligaties blijft vooralsnog onveranderd.

    Tijdens de SARS-epidemie was dit niet het geval. Markten zaten in een negatieve spiraal en er was weinig tot geen vertrouwen. De situatie is nu anders. De uitbraak van het virus komt op een moment waarin de kapitaalmarkt een hele goede start van het jaar had, met recordstijgingen van (groei) aandelen, een lage volatiliteit en zeer optimistisch gepositioneerde beleggers.

    DWS gaat ervan uit dat het virus over twee tot drie weken zijn hoogtepunt bereikt en dat Peking er alles aan zal doen om het bbp dit jaar met 6% te laten groeien. De vermogensbeheerder blijft bij de verwachting dat de Chinese groei in 2020 rond 5,8% zal uitkomen. Vooralsnog blijft de Aziatische markt volatiel en uitermate gevoelig voor verdere ontwikkelingen van het coronavirus.

    Ondanks alle maatregelen van Peking, kent het virus een verspreidingsratio van 40%. De eerste geïnfecteerde patiënt werd geregistreerd op 12 december 2019 en pas officieel gemeld op 30 december. De eerste patiënt buiten China werd op 16 januari opgenomen.