Capital Group: Coronavirus zal de Chinese economie en de beurzen stevig beïnvloeden

De Chinese economie en de financiële markten lijden onder het coronavirus. Maar als de uitbraak beperkt blijft, is een krachtig herstel op de beurzen reëel, met kansen voor langetermijnbeleggers, schrijft vermogensbeheerder Capital Group in ‘Coronavirus outbreak: What it means for markets’.

Chinese steunmaatregelen

Ook al wordt het coronavirus snel ingedamd, de Chinese consumptie en productie krijgen in ieder geval een klap. Volgens econoom Stephen Green kan de groei van het Chinese BBP in het eerste kwartaal onder de 6% vallen en misschien zelfs in de buurt komen van 5%.

Sinds de eerste nieuwsberichten over het virus opdoken rond 17 januari, is de MSCI-index voor Chinese aandelen met meer dan 6% gedaald; de index voor aandelen van opkomende markten met ongeveer 4% en de MSCI World Index met 1,3% in de periode tot en met 29 januari.

Als de economie en de markten zo blijven verslechteren, aldus Green, zal de Chinese overheid waarschijnlijk nieuwe maatregelen nemen om de economie te ondersteunen, bijvoorbeeld door de belastingen en de rente te verlagen.

V-vormig herstel

Als de uitbraak binnen de perken blijft, verwacht econoom Jared Franz dat de wereldwijde economische groei een V-vormig herstel zal kennen. Dat zou een tragere groei betekenen in de eerste helft van het jaar met daarna een aanzienlijke versnelling in de tweede helft van het jaar. De Amerikaanse economie volgt dan waarschijnlijk hetzelfde patroon.

Voorspelbare marktpsychologie

In deze tijden van crisis is de marktpsychologie vaak zeer voorspelbaar, omdat beleggers vaak veel te hard te reageren op verontrustend nieuws, zegt Steve Watson, een portefeuillebeheerder van Capital Group die gevestigd is in Hongkong.

“De huidige situatie doet sterk denken aan het SARS-virus, dat we hier in Hongkong 17 jaar geleden hebben meegemaakt”, legt Watson uit. “SARS veroorzaakte veel onzekerheid en betekende een moeilijke tijd voor veel mensen. Maar toen de uitbraak eenmaal voorbij was, hebben de beurzen zich krachtig hersteld.”

Zoals bij elke crisis op wereldschaal moeten langetermijnbeleggers nu op zoek gaan naar kansen die ontstaan door het verlies aan vertrouwen bij kortermijnbeleggers, zegt Watson. “Dan kan langetermijndenken, on-the-ground onderzoek en een focus op waarde een betekenisvol verschil maken.”