Ethenea: Winnaars en verliezers van de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen spannend en polariserend zijn. Als een Democratische kandidaat wint, zullen de kapitaalmarkten waarschijnlijk nerveus reageren, zegt Harald Berres, Senior Portfolio Manager bij Ethenea.

Harralberres
Harald Berres
Vanuit het perspectief van de kapitaalmarkten was het Trump-tijdperk zeer succesvol. Alle Amerikaanse indices staan op recordhoogte, er is volledige werkgelegenheid en de economie bloeit. De markten gaan er momenteel van uit dat president Trump wordt herkozen. "Net als in 2016 zullen eerder cyclische sectoren, zoals banken en de bouwsector, er waarschijnlijk van profiteren als hij herkozen wordt. President Trump zal de defensie- en infrastructuursectoren blijven steunen via aanzienlijke investeringen in een reeks projecten. Een aanhoudende protectionistische houding in het economisch beleid, met name ten aanzien van China, zou echter schadelijk kunnen zijn voor de technologiesector, aangezien het grootste deel van de productie daar plaatsvindt. Trump zal waarschijnlijk ook de druk blijven uitoefenen op de Fed, in de hoop op verdere renteverlagingen", legt Harald Berres uit.

In dit stadium is het niet duidelijk wie van de huidige Democratische kandidaten het tegen president Trump zal opnemen, hoewel ze momenteel allemaal proberen om punten te scoren met linkse verkiezingsprogramma's. Omdat de kandidaten variëren van de meer linkse Bernie Sanders tot de meer centristische Pete Buttigieg, en omdat we pas in juli weten wie de Democraten zal vertegenwoordigen, kunnen we niet exact inschatten welk beleid we mogen verwachten. "Als een Democratische kandidaat de verkiezingen wint, zullen we waarschijnlijk een nerveuze reactie van de markten zien,” zegt Harald Berres. “Met name de sectoren die profiteren van het beleid van Trump zouden kunnen wankelen. Industriële waarden en banken zullen waarschijnlijk tot de verliezers behoren, terwijl defensieve sectoren zoals de niet-cyclische consumptie ervan zullen profiteren."