Ostrum AM: Vier zaken om volgende week in de gaten te houden

Na de scherpe sell-off van aandelen deze week, moeten beleggers volgende week letten op vier belangrijke zaken. Hoofdeconoom Philippe Waechter van vermogensbeheerder Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis Investment Managers, bespreekt de komende week en licht er enkele zaken uit die volgens hem de mondiale perceptie zullen vormgeven:

1. Publicatie van de Chinese cijfers m.b.t. productie, investeringen en consumptie voor februari (16 maart). Ten eerste de industriële productie. De jaar-op-jaar verandering was in december 6,9% en zal voor februari naar verwachting tussen 0% en 1%. Dezelfde dag volgen detailhandelsverkopen over februari. De verandering op jaarbasis bedroeg in december 8% en zal naar verwachting tussen 0 en 1% liggen. Het investeringscijfer zal ook lager zijn. De omvang van de gevolgen voor de markt zal duidelijk te zien zijn in deze cijfers.
2. Woensdag 18 maart vindt de volgende vergadering van de Federal Reserve plaats. Nadat de Fed op drie maart de beleidsrente onverwachts met 50 basispunten verlaagde, verwacht Philippe Waechter dat Fed zich comfortabeler voelt met een daling van nog eens 50 bp. Desalniettemin is de belangrijkste vraag of de Fed de rente naar 0 of lager terugschroeft. Het Amerikaanse begrotingsbeleid gaat al gepaard met een groot overheidstekort (bijna 6% van het BBP) en een gebrek aan speelruimte.
3. Het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung-onderzoek (ZEW) in Duitsland op 17 maart. Deze enquête is de eerste in westerse landen die tijdens de coronaviruscrisis is uitgevoerd. De hoofdeconoom verwacht dat het ZEW-cijfer over maart een dramatische daling zal laten zien. De verwachtingen zijn sinds begin maart sterk veranderd, met Duitse rentetarieven op het laagste niveau en een scherpe daling van de DAX-aandelenindex. Waechter voorziet een daling van de economische activiteit in het tweede kwartaal (negatief bbp).
4. Philly Fed-enquête (19 maart) en NY Empire state-enquête (NY Fed) (16 maart) voor maart 2020. Deze twee onderzoeken waren in februari zeer positief, terwijl de ISM-index voor de verwerkende sector daalde tot 50,1. Dit had te maken met de quarantaine in China, waardoor producten uit dat land niet aankwamen en Amerikaanse bedrijven hun vraag naar lokale producenten vergrootten. De hoofdeconoom verwacht een daling van beide indices in maart.