EBURY Marktvisie : De euro glijdt af omdat de beleidsaankondiging van de ECB geen resultaten oplevert

De Europese Centrale Bank (ECB) is in de voetsporen getreden van een aantal van zijn belangrijke tegenhangers op donderdag, het versoepelen van het monetair beleid in een poging om de negatieve risico's van de uitbraak van het coronavirus te verminderen.

De bank kondigde een reeks meer onconventionele methoden aan die ontworpen zijn om het blok te ondersteunen. Dit omvatte een tijdelijke uitbreiding van het programma voor kwantitatieve versoepeling en de invoering van aanvullende langlopende leningen aan banken als onderdeel van haar TLTRO-programma.

Maar geen renteverlaging, zoals we dachten, met het behoud van de rente op -0,5%. Wij denken dat dit duidt op zowel het gebrek aan ruimte van de ECB om de tarieven verlagen en de commissie is van mening dat aanvullende verlagingen van de huidige niveaus eigenlijk weinig zou bijdragen aan de ondersteuning van de bredere economie op dit moment. De aankoop van activa in het kader van het QE-programma zal tijdelijk met 120 miljard euro worden verhoogd tussen nu en het einde van het jaar, met speciale aandacht voor obligaties van de particuliere sector. Terwijl dit niet noodzakelijkerwijs gelijkmatig verdeeld zijn, het komt neer op het equivalent van ongeveer 13 miljard euro's per maand aan extra aankopen van activa, naast de 20 miljard euro per maand die de bank al aan het kopen is.

Zoals verwacht heeft de bank ook de voorwaarden van haar gerichte herfinancieringsoperaties op langere termijn verzacht (TLTRO III). Volgens de bank zullen de voorwaarden van deze leningen gunstiger zijn, met de De rente op deze leningen moet tussen juni 2020 en juni 2021 zo laag mogelijk zijn, namelijk -0,75%. Deze maatregelen zullen gericht zijn op ondersteuning van degenen die het meest te lijden hebben onder de verspreiding van het virus, met name kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's). In de tussentijd zal de bank op langere termijn herfinancieringstransacties (LTRO's) om onmiddellijke liquiditeit te verschaffen aan bedrijven in de eurozone.

Het bovenstaande zou naar onze mening veel effectiever moeten zijn bij de ondersteuning van Europese bedrijven vanaf de crisis dan een eenvoudige tariefverlaging. Gezien de omvang van de maatregelen die de Federal Reserve aan de overkant van de Atlantische Oceaan al heeft onthuld, waren de marktverwachtingen hooggespannen dat de ECB dit voorbeeld zou volgen met grootschalige stimuleringsmaatregelen. Het is veilig om te zeggen dat de markten volledig onder de indruk waren van de aankondiging, met name de opmerking van president Lagarde dat de ECB "niet hier was om de spreads te sluiten". Dit is een Het is een schril contrast met Mario Draghi's beroemde 'wat er ook voor nodig is'-belofte en heeft geleid tot een enorme volatiliteit in de markt op een moment dat de economie van het blok stabiliteit verlangt. Haar opmerkingen zijn ook een schijnbare erkenning dat de bank beperkt in staat is om de economie van het blok te ondersteunen - ze in plaats daarvan de verantwoordelijkheid af te schuiven op de regeringen van de eurozone door hen op te roepen een 'ambitieuze en gecoördineerd begrotingsbeleid" ter bescherming tegen neerwaartse risico's. Christine Lagarde kondigde ook een neerwaartse bijstelling aan van de groeiprognoses van de ECB uit de eerdere voorspellingen in december. De bank verwacht nu dat de economie van de eurozone met 0,8% zal groeien in 2020 en 1,3% in 2021, tegen respectievelijk 1,1% en 1,4%. Deze cijfers zijn echter wel, enigszins achterhaald zoals Lagarde suggereerde, nauwelijks een verrassing gezien de zich snel ontwikkelende impact...van het virus op de economie van het blok.

De aandelen bleven hardnekkig verkopen, ondanks de opmerkingen van Lagarde. De Stoxx Europe 600 index daalde met nog eens ongeveer 15 punten na de persconferentie, een daling van ongeveer 10% voor de dag en op weg naar de grootste uitverkoop ooit. Italiaanse vastrentende markten ook met de opbrengst van de Italiaanse staatsobligaties een flinke stijging van 60 basispunten voor de dag. Hierdoor werd de spreiding over het Duitse equivalent, dat over het algemeen wordt gezien als een risicobarometer, uitgebreid tot ongeveer 250 basispunten, het hoogste niveau sinds juni 2019.

Indien de ECB voornemens was om de markt te kalmeren, hadden Lagarde's opmerkingen volledig het tegenovergestelde effect.